Honderden arrestaties na rellen in Los Angeles

ANP Producties | Bron: ANP
Los Angeles

De politie in Los Angeles heeft meer dan 500 arrestaties verricht toen protesten tegen politiegeweld escaleerden. Demonstranten sloegen ruiten in, plunderden winkels en staken zeker twee politievoertuigen in brand, bericht de krant Los Angeles Times. Zeker vier politiemensen raakten gewond.

De autoriteiten zouden zich genoodzaakt hebben gezien op grote schaal mensen op te pakken omdat betogers herhaaldelijk weigerden te vertrekken. Ook op andere plekken in het land liepen protestacties uit de hand van mensen die boos zijn vanwege de dood van George Floyd, een zwarte man die overleed nadat hij hardhandig was aangehouden in Minneapolis.

Actievoerders spoten in Los Angeles leuzen tegen de politie op gebouwen, evenals de smeekbede van de stervende Floyd: "Ik kan niet ademen." Ook staken mensen op straat vuurwerk af. De politie zegt dat mogelijk niet alle relschoppers tot de protestbeweging behoren. Zo zouden "opportunisten" de gelegenheid aangrijpen om te plunderen. Er zijn onder meer juwelierszaken leeggeroofd.

Het komt volgens de krant zelden voor dat dergelijke aantallen mensen worden opgepakt in de stad. De politie verrichte in 2011 nog zo'n 300 arrestaties bij de ontruiming van een kamp van de Occupy-beweging.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.