Kritiek op Belgische prins na coronabesmetting

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Belgische prins Joachim heeft zaterdag zowel in België als in Spanje forse kritiek gekregen vanwege zijn reisgedrag tijdens de coronacrisis. Hij raakte besmet met het coronavirus na een reis die volgens critici onnodig was.

De 28-jarige neef van koning Filip en zoon van prinses Astrid is begin deze week van België naar Madrid gevlogen en van daaruit met de hogesnelheidstrein doorgereisd naar Cordoba, zo meldde El País zaterdag in een reconstructie. In de Andalusische stad is hij kind aan aan huis. Daar woont zijn vriendin en loopt hij stage.

Daags na aankomst ging hij naar een feestje, hetgeen volgens de geldende regels in Spanje niet was toegestaan omdat Joachim na aankomst eerst veertien dagen in quarantaine had gemoeten. Donderdag bleek dat de prins besmet was geraakt, waarna hij aan de autoriteiten moest opgeven met wie hij de voorbije dagen allemaal in contact is geweest. Volgens de naar media gelekte opgave waren dat 27 personen.

Volgens El País heeft Joachim, die binnen het koningshuis geen functies bekleed, zijn oom koning Filip in verlegenheid gebracht. Er bestaat volgens Belgische media onduidelijkheid over hoe en waarom de prins naar Spanje is gereisd. Het weerzien met zijn vriendin was geen geldige reden en de stage kon dat ook nog niet zijn. Het Belgische hof heeft geen commentaar gegeven, maar de feiten tegenover de media wel bevestigd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.