Noodtoestand in Amerikaanse stad Atlanta na geweld bij protest

ANP Producties | Bron: ANP
Atlanta

Na gewelddadige protesten tegen politiegeweld is de noodtoestand uitgeroepen voor de Amerikaanse stad Atlanta in de staat Georgia en andere steden in de omgeving.

Ongeveer 500 leden van de Nationale Garde zullen worden ingezet om mensen en eigendommen te beschermen, schreef de gouverneur van Georgië, Brian Kemp zaterdagochtend op Twitter.

Volgens berichten in de media had de burgemeester van Atlanta, Keisha Bottoms, gevraagd om de maatregel na de gewelddadige protesten die volgden op de dood van de zwarte George Floyd. Demonstranten vielen vrijdag onder meer het hoofdkantoor van CNN aan.

Protesten in andere steden

De zender toonde livebeelden van het eigen hoofdkwartier, die lieten zien hoe demonstranten van buiten objecten naar politieagenten bij de ingang van het gebouw gooiden. Op de website van de lokale omroep WRCB TV werd een foto van een brandende auto getoond.

De 46-jarige George Floyd stierf maandag na een brute politie-inzet in Minneapolis. Een van de vier bij de operatie betrokken politieagenten is vrijdag beschuldigd van moord. Hij is de witte agent die zijn knie minutenlang op Floyd's nek had gehouden.

Voor de vierde opeenvolgende nacht vonden er ook protesten plaats in andere Amerikaanse steden, die af en toe in geweld ontaardden. Ondanks de avondklok gingen duizenden mensen de straat op in Minneapolis. Er zijn ook protesten gemeld vanuit New York, Los Angeles, Dallas, Louisville en andere locaties. Demonstranten verzamelden zich ook buiten het Witte Huis in Washington. Sommige mensen gooiden barricades omver.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.