Nieuw beroep: zeehondenwachter, om zielige zeehonden te observeren en desnoods te redden

Opgevangen zeehonden op weg naar de vrijheid.
© Foto ANP/Siese Veenstra
Texel

Het gaat goed met de zeehond, maar het kan beter. Daarom komen er zeehondenwachters die zich om ze bekommeren. Overheden, vrijwilligersorganisaties en zeehondencentra trekken er de komende vier jaar 1,2 miljoen euro voor uit. Strandgangers die een zeehond in problemen zien, kunnen bellen met een meldpunt.

Dat dirigeert dan een zeehondenwachter naar het dier, die het observeren zal, veelal minimaal een etmaal, en besluiten of opvang nodig is. Woensdag zijn in een online bijeenkomst met de vijf kunstprovincies, minister Carola Schouten van LNV en de andere betrokken instanties de handtekeningen gezet onder het eerste Zeehondenakkoord. Schouten: ,,Met akkoord krijgen zeehonden meer ruimte om hun natuurlijke gedrag te vertonen. Dat moedig ik aan.” In veertig jaar tijd waste de populatie aan van 500 tot 15.000.

De aanpak met speciaal opgeleide wachters geven moederzeehonden langer de kans om verloren pups terug te vinden. En er is meer tijd voor zieke dieren om in hun natuurlijke omgeving te herstellen. Het Zeehondenakkoord geldt tot 2028 en wordt over vier jaar, als de 1,2 miljoen euro op is, geëvalueerd.

Meer nieuws uit Amsterdam

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.