'Ook binnensporten vanaf 1 juli mogelijk'

ANP Producties | Bron: ANP
Arnhem

Binnensporten, zoals gymnastiek, kunnen normaal gesproken op 1 juli toch weer beginnen. Bij de eerdere door het kabinet aangekondigde versoepeling van de coronamaatregelen bleken onder meer sportscholen en sportkantines hun deuren te mogen openen, maar bleef het stil rond de binnensporten.

"Een communicatiefoutje", zei Gerard Dielessen, directeur van NOC*NSF, donderdag. "Ik heb de verzekering van VWS dat ook binnensporten straks worden meegenomen als definitief bekend wordt wat er na 1 juli mag."

Met name de gymnastiekbond KNGU reageerde teleurgesteld toen premier Rutte eind mei het tijdstip waarop onder meer sportscholen wel hun deuren mochten openen en de gymclubs niet, vervroegde van 1 september naar 1 juli. Dielessen: "Ik stond er ook van te kijken, want vooraf was mij verteld dat de binnensporten wel degelijk ook eerder weer konden starten. Dat zal eind deze maand worden rechtgezet, op voorwaarde natuurlijk dat de coronacijfers niet de verkeerde kant op gaan."

Uitdaging

De openstelling voor binnensporten geldt onder meer ook voor de klim- en bergsport, tafeltennis en badminton.

"Sport is niet belangrijker dan de volksgezondheid, maar sport levert wel een belangrijke bijdrage aan een gezonde samenleving", stelde Dielessen die met NOC*NSF continu bekijkt wat er binnen de grenzen van de coronamaatregelen mogelijk is om de samenleving weer aan het sporten te krijgen. De grootste uitdaging daarin zijn wedstrijden met publiek, die onder evenementen vallen en dus tot 1 september niet mogelijk zijn en wellicht langer. "We moeten anticiperen op de gevolgen: er zijn geen evenementen met publiek, ook niet bij kleinere verenigingen. Er zijn minder sponsormiddelen beschikbaar en wellicht volgt er ook een ledendaling."

Herstart competities

Het kabinet stelde 110 miljoen euro beschikbaar voor verenigingen in nood.

Wensen van de sportkoepel zijn naast de binnenkort gerealiseerde openstelling voor de binnensporten de herstart van de competities per 1 september, met voor sommige specifieke sporten mogelijk een eerder begin. Ook hoopt NOC*NSF dat topsporttrainingen zonder de 1,5 meterregel snel weer kunnen.

NOC*NSF-voorzitter Anneke van Zanen-Nieberg zei dat de manier waarop sportverenigingen zijn omgegaan met de voorzichtige terugkeer van het sportleven goed is ontvangen in Den Haag. "Minister Van Rijn zei dat hij trots was dat er niemand beboet is, dat er niet 'gesmokkeld' werd met de regels. Dan krijg je ook makkelijker iets gedaan."

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.