Zoektocht naar derde verdachte geweld tegen Velsense boa’s levert nog niets op: politie brengt camerabeelden naar buiten met schoppende jongeman [video]

De politie zoekt deze jongen die een handhaver schopt.
IJmuiden

Rechercheurs zijn nog steeds op zoek naar een verdachte van betrokkenheid bij de recente mishandeling van vier buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) op het Kleine Strand van IJmuiden aan Zee.

De jongeman heeft zich nog niet gemeld, ondanks de dringende oproep die de politie eind mei deed. Daarom zijn vrijdagochtend door de recherche camerabeelden naar buiten gebracht waarop de verdachte is te zien. Hij schopt een van de boa’s van achteren. De beelden staan op de Facebookpagina van politie Noord-Holland.

Kort na het geweld - afgelopen Hemelvaartsdag - werden al een 17-jarige jongen en een even oud meisje uit IJmuiden gearresteerd. Zij zijn inmiddels weer op vrije voeten, maar het openbaar ministerie houdt hen wel in het vizier.

Buitengewoon opsporingsambtenaren in de IJmond en elders in Nederland hielden na de mishandeling op het IJmuidense Kleine Strand protestacties. Daarbij drongen zij aan op betere verdedigingsmiddelen. Ook de Velsense burgemeester Frank Dales toonde zich verontwaardigd over het geweld.

Hij bepleitte bij justitieminister Ferd Grapperhaus dat boa’s worden uitgerust met een wapenstok en - zo nodig - ook met pepperspray. Maar Grapperhaus ziet dat niet zitten.

De Velsense boa’s dragen sinds deze week wel ’bodycams’: camera’s op het lichaam, die zij bij incidenten aan kunnen zetten.

Lees ook: Gebiedsverbod Kleine Strand en Zuidpier voor minderjarige IJmuidenaar die verdacht wordt van zware mishandeling BOA met Hemelvaart

Lees ook: Zoektocht naar derde verdachte mishandeling op strand IJmuiden: ’Recherche heeft jongeman in het vizier die handhaver van achteren schopt’

Lees ook: Vurig protest boa’s in IJmuiden: burgemeester Dales legt zich niet neer bij ’nee’ justitieminister tegen wapenstok [video]

Lees ook: Handhavers mishandeld in IJmuiden aan Zee; beelden van mishandeling op social media te zien [video]

Jongeren belagen boa’s op het Kleine Strand.
© Archief

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.