Belgische minister wil beperking van recht op betogen

ANP Producties | Bron: ANP
Brussel

De Belgische minister Pieter De Crem (Binnenlandse Zaken en Veiligheid) dringt er bij de burgemeesters op aan om het recht op demonstratie in het land vanwege de coronamaatregelen te beperken. "Ik vraag uitdrukkelijk om het recht om te betogen in uw gemeente te beperken of om - indien echt noodzakelijk - een betoging te verbieden", schrijft de Vlaamse christendemocraat in een brief aan de burgemeesters van de gemeenten in België. De brief is ook naar de provinciegouverneurs gestuurd.

In het schrijven verwijst De Crem expliciet naar het beperken van groepsbijeenkomsten. Vorige week zondag tolereerde de Brusselse burgemeester Philippe Close (Parti Socialiste) een Black Live Matters-betoging in de Belgische hoofdstad waar circa 10.000 mensen op afkwamen. Er geldt een samenscholingsverbod in België van meer dan twintig mensen en vanaf 1 juli vijftig mensen.

In zijn brief aan de lokale besturen zegt De Crem dat het recht op betogen niet absoluut is. Er moet rekening worden gehouden met de openbare orde en de veiligheid, maar ook met de volksgezondheid. Om de verspreiding van het virus te bestrijden zijn noodzakelijke maatregelen "essentieel", zoals "het beperken van sociale interacties en het respecteren van een veilige afstand tussen mensen", aldus de minister.

Dit heeft "tot gevolg dat het recht om te betogen vooralsnog beperkt moet worden in het belang van de volksgezondheid." De minister raadt de gemeenten aan in dialoog te gaan met de organisatoren van manifestaties en "hen te wijzen op mogelijke alternatieve manieren om hun recht op vrije meningsuiting uit te oefenen". De Crem zei maandag op de radio ook dat geweld tegen politie- en andere veiligheidsdiensten niet wordt getolereerd.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.