Directeur Dorien Hulsebosch trekt met goed gevoel de deur van Integraal Kindcentrum De Paradijsvogel in Vogelenzang achter zich dicht

Annemieke Windt
Vogelenzang

Dorien Hulsebosch (55) is klaar bij Integraal Kindcentrum Paradijsvogel in Vogelenzang. Na vijftien jaar vindt ze het tijd voor een volgende stap.

Ze gaat weg als directeur van De Paradijsvogel, maar blijft wel werken als mentor, coach en trainer bij de stichting Jong Leren, het overkoepelende schoolbestuur.

,,Ik heb hier de afgelopen jaren veel gedaan. Toen ik hier kwam waren we de Josefschool, daarna werden we een fusieschool en vervolgens is de school doorontwikkeld tot Integraal Kind Centrum. Na de fusie kreeg de school het predicaat ’zwak’ en het lukte ons om binnen drie jaar naar het predicaat ’goed’ op te klimmen.”

Dat was een moment om de balans op te maken. ,,Ik wilde me doorontwikkelen en iemand opleiden om de school over te dragen. Dat was even slikken voor het schoolbestuur, want dat wilde me graag behouden. Maar voor mij is het de tijd om de diepte in te gaan. Niet bezig met voor de klas staan, maar nadenken over het onderwijs en mijn kennis overdragen.”

Een training bij Jeanne Bakker van Brainbakery bracht nog meer naar boven dat het voor Hulsebosch tijd was om de volgende stap te zetten. ,,Ook zij moedigde me aan om mijn kennis te delen. Dat ga ik dus doen, schooldirecteuren trainen en begeleiden.”

Daarbij was het dus belangrijk dat ze haar school goed zou kunnen overdragen. ,,Ik had vorig jaar iemand opgeleid, maar die zag er op een laat moment toch van af. Dit jaar heb ik Desirée Eggen begeleid die de school van me gaat overnemen.”

Hulsebosch heeft een duidelijk opvatting over waar het in het onderwijs om moet gaan: terug naar de kerntaak. ,,We moeten honderd procent gaan voor de kerntaak. Goed onderwijs voor de kinderen mogelijk maken. Niet meegaan met alle modes en trends, maar zorgen dat kinderen zich kunnen ontwikkelen met begeleiding van leerkrachten die daar aandacht voor hebben. Alles wat daarmee niet te maken heeft hebben we hier weggehaald.”

Hoewel ze wars is van hypes en trends in onderwijs, is het volgens Hulsebosch wel belangrijk dat er meer aandacht komt in het onderwijs voor wat er wel en niet werkt in het onderwijs. ,,Denk aan het idee van growth mindset, wat maakt dat je kinderen op een andere manier gaat begeleiden.”

Voor Desirée Eggen was dat een van de redenen om het traject met Hulsebosch aan te gaan. ,,De eerste keer dat ik hier de school binnen kwam, voelde ik het. Er is iets wat in de school hangt, het is een fijne prettige en liefdevolle omgeving. Ik voelde me meteen thuis.”

Op de vraag wat de belangrijkste les is die ze van Hulsebosch heeft geleerd, geeft ze direct antwoord. ,,Doorzetten en doorgaan met waar je voor staat. Ze is een echte doener en heeft een no-nonsense aanpak van het onderwijs.”

Voor Hulsebosch blijft Vogelenzang een belangrijke plaats: ,,Ik woon hier, en natuurlijk blijf ik betrokken bij Vogelenzang Vitaal.”

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.