Mexicaanse president gaf opdracht tot vrijlating zoon El Chapo

ANP Producties | Bron: ANP
Mexico Stad

De Mexicaanse president Andres Manuel Lopez Obrador heeft vrijdag toegegeven dat hij vorig jaar persoonlijk opdracht heeft gegeven een zoon van de beruchte Mexicaans drugsbaron Joaquín 'El Chapo' Guzmán Loera vrij te laten.

Ovidio 'El Ratón'(de muis) Guzmán López werd in oktober vorig jaar korte tijd door speciale eenheden vastgehouden in een huis in Culiacán, de hoofdstad van de staat Sinaloa in het westen van Mexico. Dat gebeurde op basis van een arrestatiebevel en een uitleveringsverzoek van de VS. De arrestatie veroorzaakte een golf van geweld in de plaats. Ook was er een uitbraak van gevangenen. Gewapende bendeleden omsingelden het huis en er ontstond een dreigende situatie.

Lopez Obrador had eerder gezegd dat zijn veiligheidskabinet de oproep had gedaan om Ovidio vrij te laten, een besluit dat hij steunde omdat anders een bloedblad dreigde. Hij was bang dat er vele slachtoffers zouden vallen onder de burgerbevolking tijdens vuurgevechten tussen kartelhandlangers en veiligheidstroepen.

Vrijdag was de eerste keer dat de president openlijk erkende dat hij zelf het bevel tot vrijlating had gegeven. "Om de bevolking niet in gevaar te brengen ... heb ik bevolen dat deze operatie werd stopgezet en dat deze vermeende crimineel werd vrijgelaten", zei Lopez Obrador tijdens een reguliere persconferentie.

Lopez Obrador voegde eraan toe dat een paar dagen later de Amerikaanse president Donald Trump hulp aanbood om het kartel te bestrijden, maar Mexico accepteerde dat aanbod niet. De Verenigde Staten blijven om de uitlevering van Ovidio vragen.

Vader Guzmán kreeg wereldwijde bekendheid na zijn ontsnappingen uit onder meer een van Mexico's best beveiligde gevangenissen. De drugsbaron zit momenteel een levenslange gevangenisstraf uit in de Verenigde Staten, voor moord, drugssmokkel en witwassen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.