China boos over ''inmenging'' door VN

ANP Producties | Bron: ANP
Peking

China beschuldigt de Verenigde Naties van inmenging in interne zaken van het land. Aanleiding zijn opmerkingen van de VN Hoge Commissaris voor de Mensenrechten Michelle Bachelet over de veiligheidswet die Peking wil invoeren in Hongkong.

Bachelet zei vrijdag dat de veiligheidswet moet voldoen aan de verplichtingen die Peking heeft wat betreft mensenrechten en dat haar kantoor de ontwikkelingen nauwgezet volgt. "Zo'n wet kan nooit worden gebruikt om gedrag en expressie strafbaar te stellen die worden beschermd onder internationaal recht".

China noemt dit "grove inmenging" in zijn soevereiniteit en dringt bij de VN-commissaris aan op "respect en steun voor de pogingen van China om de nationale veiligheid te waarborgen".

Massale betogingen

In het concept van de veiligheidswet staan onder meer straffen op activiteiten gericht op afscheiding van China en activiteiten die de staat ondermijnen. China komt met de wet in reactie op de massale betogingen in de stadstaat tegen de toenemende invloed van China.

De welvarende metropool en voormalig Britse kolonie Hongkong behoort sinds 1997 tot China maar heeft wel een eigen rechtssysteem en lokaal parlement.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.