Vakbonden staken even niet, maar stellen nieuwe acties bij Tata Steel niet uit

Actievoerende vakbondsleden bij Tata Steel. De acties gaan onverkort door zolang er geen akkoord ligt, meldt FNV Metaal.© archieffoto dirk-jan prins

Bart Vuijk
IJmuiden

De vakbonden staken even niet bij Tata Steel. Nadat zaterdagochtend het analyselaboratorium in staking ging, waardoor het maken van ijzer en staal niet kon worden hervat na de langdurige staking bij de ertsvoorbereiding, kwam hieraan zaterdagmiddag 14.00 voorlopig een einde.

Ceo Henrik Adam van het staalbedrijf moet hieruit echter niet begrijpen dat de bonden ingaan op zijn verzoek, vrijdag via de media gedaan, om de acties uit te stellen.

Voorzitter Gerrit Idema van FNV Metaal Tata Steel zegt nimmer een uitstelverzoek van de directie zelf te hebben ontvangen en bestempelt het verzoek tot dit bestand als ’nepnieuws’. ,,Wie daarmee gekomen is, is mij niet duidelijk, maar als zo’n verzoek tot uitstel van de acties ons bereikt, is het antwoord dat we pas stoppen als er een akkoord ligt. Wij hebben echter geen brief gehad en we praten nog steeds niet.”

FNV Metaal, CNV Vakmensen en VHP hebben allemaal een gelijkluidend eisenpakket bij de directie van het staalbedrijf op tafel gelegd. Afzien van het schrappen van duizend banen in IJmuiden, afzien van plannen om de Engelse en Nederlandse tak van het bedrijf volledig samen te voegen tot een bedrijf, en de betrekkelijke zelfstandigheid van Tata Steel IJmuiden in stand houden. Ook wachten de bonden nog steeds op uitleg over het plotselinge ontslag van de Nederlandse Tata Steel-directeur Theo Henrar.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.