Kamervragen SP over longkanker Beverwijk en het verband met Tata Steel

Cem Lacin, Tweede Kamerlid SP.© archieffoto ANP/Bart Maat

Bart Vuijk
Beverwijk

Tweede Kamerlid Cem Lacin van de SP wil van staatssecretaris Van Veldhoven weten of zij ingrijpt in de IJmond, nu een nieuw GGD-rapport laat zien dat het aantal gevallen van long- en asbestkanker in Beverwijk ver boven het landelijk gemiddelde piekt.

Ook wenst het Kamerlid van de staatssecretaris tekst en uitleg over de verschillende versies van het rapport, waarbij Tata Steel als mogelijke (mede)veroorzaker van longkanker uiteindelijk geheel uit de laatste versie van het rapport is verdwenen. Hij wil ook weten wie verantwoordelijk is geweest voor de beslissing om Tata Steel op geen enkele wijze meer te koppelen aan luchtvervuiling.

Lacin vindt dat milieuvergunningen moeten worden aangepast of ingetrokken als rapporten aantonen dat de industrie verantwoordelijk is voor ziekte in de omgeving. Hij wenst van Van Veldhoven te horen hoe dit in de regelgeving is verankerd. Hij wil ook weten in hoeverre economische belangen invloed hebben op het verlenen van milieuvergunningen, en in hoeverre de gevolgen voor de volksgezondheid worden meegewogen.

Het SP-Kamerlid vraagt de staatssecretaris of zij een nader onderzoek wil instellen naar de volksgezondheid in de IJmond. Hij wil een overzicht van alle overtredingen van verleende milieuvergunningen die een negatief effect hebben gehad op de volksgezondheid en een vergelijking van Beverwijk met andere industriële hotspots in het land.

De staatssecretaris moet nog antwoord geven.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.