Onderhoudsploegen in staking bij Tata Steel, gelijktijdig zware stank in Wijk aan Zee

Een roodgloeiende plak staal verlaat de Oxystaalfabriek. De warmbandwalserij, waar ze worden uitgewalst tot rollen staal van enkele millimeters dik, is nu door een staking langer uit productie.
© foto bart vuijk
IJmuiden

Bij Tata Steel is woensdagochtend de Hoogoven Technische Dienst montage in staking gegaan. De onderhoudsmonteurs treffen hiermee vooral de warmbandwalserij, die elke zomer wordt gereviseerd. Dat onderhoud ligt nu stil.

Volgens FNV Metaal wordt de voortgang van het jaarlijkse onderhoud van deze één kilometer lange fabriek aan de noordkant van de Zeestraat zwaar verstoord. ,,Dit zal betekenen dat de stilstand uitloopt in de planning.”

Gisteren ging de technische dienst van de kooksfabrieken in staking. Toeval of niet, gelijktijdig meldde Tata Steel veel klachten van inwoners van Wijk aan Zee te hebben ontvangen over een zware stank in het dorp.

Omwonenden melden van Tata het bericht te hebben gekregen dat de fabriek zich bewust is van de overlast. Een proef bij de productie van zwavelzuur bij kooksfabriek 2 moet verlichting brengen, meldt Tata aan de omwonenden.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.