GroenLinks wil ’Haarlems feestje’ in 2022: stad bestaat dan 777 jaar

De Haarlemse vlag.© Archieffoto Richard Stekelenburg.

Marlies Vording
Haarlem

De viering van 775 jaar Haarlem kan dit jaar vanwege het coronavirus grotendeels niet doorgaan, maar 2022 leent zich volgens GroenLinks uitstekend voor een ’uitgesteld feestje’. Het is dan precies 777 jaar geleden dat Haarlem stadsrechten kreeg.

De fractie dient volgende week een motie in om de viering op de kaart te zetten. Dat gebeurt tijdens de bespreking van de zogenoemde ’kaderbrief’ - een soort tussenstand voor de uiteindelijke begroting.

Voor de festiviteiten die dit jaar plaats zouden vinden, trok het stadsbestuur 150.000 euro uit. GroenLinks hoopt dat een deel van dat budget gebruikt kan worden voor de viering van 777 jaar Haarlem.

Volgens de partij hebben veel stadsgenoten wel behoefte aan een typisch ’Haarlems feestje’. Voor de viering van 775 jaar Haarlem waren al een hoop plannen gemaakt, die op de plank blijven liggen en wellicht kunnen worden hergebruikt. GroenLinks verwacht dat er in 2022 een vaccin tegen Covid-19 bestaat.

Het jaar is daarnaast volgens de partij van grote historische betekenis. Zo is het in 2022 precies 450 jaar geleden dat Haarlem werd belegerd door de Spanjaarden. Verder is het de 500ste verjaardag van de Haarlemse humanist Dirck Volkertszoon Coornhert en is het 350 jaar geleden dat het huis van regent Cornelis Ascanius van Sypesteyn werd geplunderd omdat zijn neef Johan de Witt zich daar volgens geruchten schuilhield.

’Er is dus genoeg reden · om Haarlem 777 jaar stadsrechten uitgebreid te vieren ter compensatie en in plaats van, het gemiste feestjaar 2020’, schrijft GroenLinks.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.