Kabinet geeft 3,4 miljard noodsteun aan KLM

Minister Hoekstra van Financien en Minister Cora van Nieuwenhuizen van Infrastructuur en Waterstaat geven een toelichting over het financiele steunpakket aan AirFrance / KLM.
© ANP
SCHIPHOL

Het kabinet schiet KLM te hulp met een steunpakket van 3,4 miljard euro. Daarnaast zijn hardere afspraken gemaakt met moederbedrijf Air France-KLM en de Franse overheid over de positie van Schiphol als belangrijke overstapluchthaven.

Dat melden de ministers Wopke Hoekstra (Financiën) en Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur) vrijdag aan de Tweede Kamer. De steun bestaat uit een directe lening van 1 miljard euro, en overheidsgaranties tot 90 procent op kredieten bij in totaal elf banken ter waarde van 2,4 miljard euro.

Lees ook: Aantal nachtvluchten Schiphol van 32.000 naar 25.000. KLM/Transavia levert fors in

Air France-KLM kan onder de nieuwe afspraken minder makkelijk af van Schiphol als luchtvaartknooppunt. Nu geldt nog een opzegtermijn van negen maanden, dat wordt vijf jaar. Dat biedt "meer zekerheid voor KLM en Schiphol en dus het publieke belang van Nederland.

KLM moet de kosten met 15 procent verlagen. Daarvoor wordt de komende tijd een herstructureringsplan gemaakt. Ook moet het aantal nachtvluchten omlaag en moet de luchtvaartmaatschappij meer werk maken van verduurzaming.

Herstelplan

Luchtvaartmaatschappij KLM werkt aan een herstelplan om de maatschappij door de crisis te loodsen. Dat meldde de maatschappij in een reactie op het hulppakket van 3,4 miljard euro door het kabinet. Daarin zijn onder meer afspraken gemaakt over een herstructureringsplan.

Het doel van het plan is om de huidige activiteiten van KLM te herzien en de maatschappij aan te passen aan de veranderende economische realiteit. Over eventuele banenreducties werd in de verklaring vooralsnog niets losgelaten. Naar verluidt gaat het om 6000 van de 30.000 banen die op de tocht staan bij de onderneming.

KLM-baas Pieter Elbers benadrukte nogmaals dat KLM door het rondwarende coronavirus in een crisis van ongekende omvang zit. Hij zei ook dat er "ingrijpende voorwaarden" gesteld zijn aan het steunpakket. Daar wordt de komende periode invulling aan gegeven.

Aandeel

Op het Damrak was vrijdagochtend het aandeel Air France-KLM in trek na een akkoord over een miljardensteun van de Nederlandse overheid voor KLM. Luchtvaartcombinatie Air France-KLM dikte 9 procent aan in de MidKap.

Lees ook: Critici hopen op minder vluchten en een enkeling op een failliet KLM

Lees ook: KLM raakt landingsrechten niet kwijt door corona

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.