Jour sans Tour: De eerste bergkoning wint in Nice, maar ’de man die nooit lachte’ is een half jaar later dood
De Tour de France van 1906 was eigenlijk de eerste echte ’Grande Boucle’. De renners reden 13 etappes en maakten uitstapjes naar Duitsland, Italië en Spanje. Het was ook de eerste Tour die werd gewonnen door een klimmer. René Pottier was veel te sterk voor zijn tegenstanders. In 1905 was hij het snelste bovenop de eerste berg in de Ronde, de Ballon d’Alsace en was hij leider na de tweede etappe, maar hij had te veel last van de gevolgen van een val.
Een jaar later was hij terug, maar nu was hij onverslaanbaar. Na de etappe door de Vogezen was hij leider van het klassement. Een gele trui kreeg hij toen overigens nog niet, die werd pas in 1919 uitgevonden. Pottier bleef leider tot Parijs en won vijf etappes, waaronder die van Grenoble naar Nice.
René Pottier.
De vijfde etappe op donderdag 12 juli 1906 was 345 kilometer lang. Tussen de etappes zat overigens wel een ’rustdag’, maar dat mocht ook wel, over de 345 kilometer deden ze in de tijd zo’n 14 uur.
De Tour werd niet gereden op tijd, maar op punten. Toch had Pottier in Nice een voorsprong van een half uur op de nummer twee van die etappe. Het verhaal gaat dat hij voordat hij over de finish ging, nog even een tussenstop maakte op het terras om een wijntje te nemen. Iets wat helemaal niet onlogisch klinkt, toen moesten renners zichzelf verzorgen. Het kwam dan ook wel eens voor dat een coureur dronken op de fiets zat.
Pottier was 27 toen hij zijn eerste Ronde van Frankrijk won en hij werd alom geprezen om zijn sportieve prestaties. ’Een wonder van wilskracht en uithoudingsvermogen’ (sportjournalist Robert Dieudonné) en ’Door Pottier word ik negen van de tien keer verslagen’ (concurrent Lucien Petit-Breton, winnaar in 1907 en 1908).
Maar Pottier had ook de bijnaam ’de man die nooit lachte’. Op 25 januari 1907 werd de kampioen dood gevonden. Hij had geen afscheidsbriefje achtergelaten. Zijn broer André hield het op hartenzeer, René’s geliefde was er met een ander vandoor gegaan. Een jaar later werd op de Ballon d’Alsace een monument voor Pottier opgericht, wat nog steeds te bezoeken is.