Nieuwe partijvoorzitter Partij voor de Dieren na roerige fase

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

De Partij voor de Dieren heeft weer een nieuwe partijvoorzitter. De leden hebben dit weekend na een onlinecongres Ruud van der Velden gekozen, die sinds oktober vorig jaar al interim-voorzitter was na het onvrijwillige vertrek van zijn voorganger Sebastiaan Wolswinkel. De partij kwam door de ophef hierover vorig najaar in een roerige fase, ook omdat boegbeeld Marianne Thieme toen net de Tweede Kamer verliet.

Wolswinkel was negen maanden eerder juist door de leden gekozen als voorzitter, tegen de zin van Thieme en mede-oprichter van de partij Niko Koffeman. Wolswinkel moest weg omdat hij de partij zou hebben geschaad met zijn optreden in de media en door zich niet te houden aan bestuursbesluiten.

Wolswinkel pleitte al enige tijd voor meer transparantie en interne discussie binnen de partij. Aanleiding daarvoor was het opstappen van het Tweede Kamerlid Femke Merel van Kooten uit de fractie. Zij vond dat de PvdD te veel met de eigen stokpaardjes bezig is.

Esther Ouwehand nam het stokje over van Thieme. Ze is voorgedragen om lijsttrekker te worden bij de verkiezingen volgend jaar maart.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.