Honkballers blij dat competitie over enkele weken toch kan beginnen

Het honkbalseizoen gaat over enkele weken toch van start.© Archieffoto

Theo Plasschaert
Haarlem

De verkorte competitie in de hoofdklasse honkbal begint donderdag 23 juli. In een ritme van drie duels per week zullen 21 wedstrijden worden afgewerkt. Direct aansluitend spelen de vier hoogst geëindigde teams de play-offs in negen duels om twee plaatsen in de Holland Series, die verspeeld worden in een serie best of seven. Er vindt nog overleg plaats of de overgangsklasse op dezelfde datum begint of een week eerder. De Golden League softbal start op 18 juli.

Wonderlijk is hoe door de versoepelingen in de coronamaatregelen vrijwel alle kritische problemen van de contactsporten honk- en softbal in één klap zijn opgelost. Tijdens het spel hoeft geen anderhalve meter afstand gehanteerd te worden en kunnen slidings gemaakt worden en honken gestolen worden.

De kwestie van de kritische zone waar scheidsrechter, slagman en catcher zich zeer dicht bij elkaar bevinden wordt vermoedelijk opgelost door de plaatscheidsrechter uit te rusten met een mondkapje onder zijn gezichtsmasker. In de lagere klassen wordt de scheidsrechter gepositioneerd achter de pitcher wat nu volgens de reglementen al mogelijk is. Ook met elkaar reizen naar uitwedstrijden in auto’s mag weer. Het protocol voor hygiëne en de situatie in dug-outs en kleedkamers is bijna klaar.

Bondsdirecteur Stefaan Eskes sprong juichend op van de bank toen hij het nieuws hoorde. ,,Het is meer dan wij verwachtten en prettig dat de lobby om de start vanaf 1 september flink naar voren te schuiven gelukt is. Heel fijn is ook dat de kantines weer open mogen vanaf 1 juli. Publiek mag ook de stadions weer binnen, mits op anderhalve meter afstand en dat is geen probleem.” De bond begint ook met live-streaming van de hoofdklasseduels op internet.

Ritme

De start van de competitie begint dus zo’n drie weken na de feitelijke ontsluitingsdatum 1 juli. Dit is vooral bedoeld om de werpers ritme op te laten opdoen.

Michael Crouwel gaat aan de slag met het nieuwe combinatieteam DSS/Kinheim. ,,Ik had eigenlijk gerekend op een vrijgave per 1 augustus. De extra voorbereidingstijd is zeker nodig om de pitchers in vorm te krijgen. Dat lukt niet met alleen trainen. Binnen de club gaan we bekijken welke oefenduels we kunnen plannen.”

Dè Flanegin, coach van HCAW, wil liever een week eerder beginnen:,, We zijn er klaar voor. Ik heb Michael Duursma van Amsterdam als medestander en ik hoop dat er bij het extra hoofdklasse overleg van vandaag nog meer clubs voor een vervroeging met een week zullen stemmen. Wij hebben alleen op zondagen getraind en vanaf volgende week pak ik de dinsdag er ook bij. We hebben een beter team dan vorig jaar en willen gaan voor de hoofdprijs.”

Coach Mervin Gario van het Hoofddorpse Pioniers was ook aangenaam verrast door de versoepeling. ,,We hebben nu tenminste weer een doel waar we voor trainen. We hebben wel een probleem met de beschikbare velden op ons complex. Het hoofdveld is opnieuw ingezaaid en nog niet bespeelbaar en ons tweede veld heeft geen verlichting. Vandaar dat we trainen bij RCH-Pinguins. Mijn groep is wel compleet inclusief de jongens college die eigenlijk op en Amerikaans college zouden zitten. Ze weten niet wanneer er weer gereisd mag worden en of en wanneer de scholen weer open gaan.”

Meer nieuws uit Sport Regionaal