Vier mannen beschuldigd van omvertrekken beeld oud-president VS

ANP Producties | Bron: ANP
Washington

Vier mannen worden ervan verdacht dat ze hebben geprobeerd een ​​standbeeld van de voormalige president Andrew Jackson omver te trekken. Dat hebben de autoriteiten bekendgemaakt. Het incident gebeurde maandag vlakbij het Witte Huis in Washington tijdens antiracismeprotesten.

Demonstranten gebruikten touwen om het beeld naar beneden te halen. Op basis van videobeelden van de scène werden vier van hen geïdentificeerd. Ze zijn tussen de 20 en 47 jaar oud en werden vrijdag beschuldigd van 'vernietiging van federaal eigendom', een vergrijp waarop een gevangenisstraf van maximaal 10 jaar staat.

Een van hen werd vrijdag gearresteerd en zaterdag voorgeleid aan de rechter, de andere drie zijn nog niet aangehouden, aldus het OM van Washington in een verklaring. "Deze aanklachten zouden een waarschuwing moeten zijn voor degenen die ervoor kiezen standbeelden en monumenten die de hoofdstad van ons land sieren te ontheiligen: uw gewelddadig gedrag en crimineel gedrag worden niet getolereerd", aldus de verklaring.

Jackson was een van de oprichters van de Democratische partij en een van de eerste Democratische presidenten. Hij is een controversiële figuur vanwege een wet uit 1830 waarin staat dat alle inheemse Amerikanen naar het westen van het land moesten worden gedeporteerd, om ze zo te kunnen onderwerpen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.