Prognose IJsland: huidig president wint met overmacht

ANP Producties | Bron: ANP
Reykjavik

De IJslandse president Gudni Jóhannesson stevent zoals verwacht af op een verpletterende verkiezingsoverwinning. Uit de eerste resultaten blijkt dat hij ongeveer 90 procent van de uitgebrachte stemmen heeft binnengehaald. Zijn naaste rivaal, Gudmundur Franklín Jónsson, heeft zijn nederlaag al toegegeven en feliciteerde Jóhannesson op de nationale tv met zijn overwinning. Hij verwacht niet meer dan tien procent van de stemmen te krijgen.

Historicus Jóhannesson, die sinds 2016 president is, is geliefd bij de IJslanders. Peilingen voorspelden al dat hij op zeker 90 procent van de stemmen zou kunnen rekenen. Hij hoort niet bij een partij.

Zijn tegenstrever Jónsson is een voormalige beurshandelaar op Wall Street en tegenwoordig hotelmanager op het Deense eiland Bornholm. Hij is van rechtse signatuur.

De rol van het staatshoofd in IJsland is overwegend symbolisch. Wel heeft hij of zij de macht om een veto uit te spreken over wetgeving en die in een referendum aan de bevolking voor te leggen.

De definitieve uitslag wordt zondagmorgen verwacht. IJsland telt 360.000 inwoners, van wie er ruim 252.000 mochten stemmen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.