Macron wil referendum over herziening grondwet met klimaatdoelen

ANP Producties | Bron: ANP
Parijs

De Franse president Emmanuel Macron wil een referendum houden over een herziening van de grondwet met klimaatdoelstellingen als het parlement dit toestaat. Hij wil sneller kunnen schakelen op het gebied van klimaat- en milieuvriendelijke beleidsvorming, liet hij maandag weten.

Hij beloofde ook 15 miljard euro aan extra financieringen om de overgang naar een groenere economie te bespoedigen. Macron reageerde daarmee op voorstellen van een Klimaatraad, die hij had ingesteld om een nieuwe koers te bepalen voor de ecologische agenda van Frankrijk.

Macron zei echter dat hij het niet eens is met het voorstel van de Raad voor een belasting van 4 procent op dividend om te helpen bij de financiering van nieuw milieubeleid. Dat zou investeringen alleen maar ontmoedigen, stelde hij.

'Ecocide'

Hij steunde ook een voorstel voor een moratorium op nieuwe commerciële zones aan de stadsranden en zei dat hij zou overwegen een nieuwe wet tegen "ecocide" (het doden van de natuur) in te voeren. De Klimaatraad definieerde ecocide als elke actie die ernstige milieuschade veroorzaakt en stelde voor de misdaad te bestraffen met een gevangenisstraf en een boete van maximaal 10 miljoen euro.

De Franse groene partij EELV wil dat president Emmanuel Macron meer prioriteit geeft aan milieubescherming. Volgens Europarlementariër en partijkopstuk Yannick Jadot laat de verkiezingswinst van de groenen bij de gemeenteraadsverkiezingen zondag zien dat Franse kiezers maatregelen tegen klimaatverandering belangrijk vinden, iets wat Macron volgens hem nog ontkent.

Herschikken kabinet

Verwacht wordt dat de president, voor wie de verkiezingsuitslag pijnlijk is, zijn kabinet gaat herschikken. Jadot zei in een radio-interview dat EELV echter geen deel gaat uitmaken van de regering. De leider van de groenen zei dat Macron 149 beloofde maatregelen voor het klimaat moet gaan doorvoeren.

Macron ontmoet maandag enkele groenen, waarbij hij voor het eerst zal ingaan op voorstellen zoals een lagere snelheidslimiet op de snelwegen en het strafbaar stellen van ecocide. De groenen grepen onder meer de macht in de steden Lyon, Bordeaux en Straatsburg. In Parijs behaalde de socialistische burgemeester Anne Hidalgo, een bondgenoot van EELV, de overwinning.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.