Topdrukte bij Reddingsbrigade, veel kitesurfers in problemen

© Archieffoto

Arnold Aarts
Bloemendaal

De Reddingsbrigade Kennemerland kende afgelopen week topdrukte. Meer dan tweehonderd keer kwam de brigade, die werkt van Zandvoort tot en met Heemskerk, in actie. Niet minder dan 75 mensen moesten in het ziekenhuis worden behandeld.

Vooral afgelopen zondag moest de Reddingsbrigade veelvuldig optreden. In het stormachtige weer kwamen 36 kitesurfers in de problemen.

In Zandvoort raakte een van hen zeer ernstig gewond toen hij met een harde klap op het zand klapte. De reddingsbrigade verleende met medewerkers van het watersportcentrum eerste hulp. Ook kwam een traumahelikopter ter plaatse om het slachtoffer te helpen.

Het viel de reddingsbrigade dit weekeinde op dat veel kiters, surfers en golfsurfers niet altijd de aangewezen watersportzones aanhouden, maar ook geregeld varen in zwemgebied. Vanwege de harde wind sloot de Reddingsbrigade dit weekeinde de Noord- en Zuidpier preventief af in Velsen-Noord en IJmuiden aan Zee. De golven beukten namelijk tegen de pieren aan.

Afgelopen woensdag, donderdag en vrijdag had de Reddingsbrigade de handen vol aan tientallen zwemmers die door de aflandige wind in de problemen waren gekomen.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.