Toch rijkssubsidie voor Scapino Ballet

ANP Producties | Bron: ANP
Den Haag

Het Scapino Ballet in Rotterdam kan toch rekenen op rijkssubsidie. Een meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het gezelschap ook de komende vier jaar rechtstreeks geld krijgt van het Rijk. De Raad voor Cultuur had Scapino in zijn advies voor deze periode afgewezen.

Als cultuurminister Ingrid van Engelshoven dat advies zou volgen, zou het gezelschap het alleen met een kleinere bijdrage van de stad Rotterdam moeten zien te redden. Het CDA kwam echter mede namens coalitie- en oppositiepartijen met een motie om bijna 1,8 miljoen per jaar voor het gezelschap vrij te maken ten koste van het Aankoopfonds voor musea. Vooraf had de minster al gezegd dat ze een dergelijke opdracht van de Kamer zou uitvoeren.

Scapino is met bijna 75 jaar het oudste balletgezelschap van Nederland. De Raad voor Cultuur waardeert Scapino wel, zeker vanwege de toegankelijkheid van het aanbod, maar vindt het kort na de oorlog opgerichte gezelschap niet vernieuwend genoeg. Het adviesorgaan wilde een ander dansgezelschap de kans te geven binnen de bestannde financiële ruimte. Dat is Club Guy & Roni, dat een nieuw en jong publiek trekt. Daarbij zit Club Guy & Roni in Groningen, wat goed is voor de spreiding van de dans over het land.

Grote commotie

De afwijzing van Scapino veroorzaakte grote commotie in de internationale danswereld en daarbuiten. Het gezelschap verzamelde 60.000 handtekeningen voor behoud van de subsidie en kreeg ook steun van tal van collega-gezelschappen, ook uit andere landen.

Donderdag wordt er over de motie gestemd. Zakelijk directeur Erik Pals is blij, maar "wacht nog even met heel hard juichen". "Mijn moeder zei: 'je moet de goden niet verzoeken'. Maar het is voor 99 procent zeker." Hij ziet de vele steunbetuigingen die zijn gezelschap de laatste weken heeft gehad als een compliment aan Scapino.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.