WHO: coronapandemie alles behalve voorbij

ANP Producties | Bron: ANP
Genève

Zes maanden na het begin van de uitbraak van het nieuwe coronavirus is de pandemie nog alles behalve voorbij. Dat heeft Tedros Adhanom Ghebreyesus, de baas van de Wereldgezondheidsorganisatie WHO, maandag gezegd.

"We willen allemaal dat het achter de rug is. We willen allemaal door met ons leven. Maar de harde realiteit is dat het nog lang niet over is. Het komt niet eens in de buurt", aldus Tedros. "Hoewel verscheidene landen in de wereld progressie hebben geboekt, versnelt de pandemie in werkelijkheid nog". Inmiddels zijn wereldwijd meer dan tien miljoen mensen besmet geraakt met corona en meer dan een half miljoen patiënten overleden.

Hij vertelde dat de WHO volgende week een team naar China stuurt voor een onderzoek naar de oorsprong van het gevaarlijke longvirus. De Verenigde Staten, die veel kritiek hebben op de WHO en de VN-organisatie zeggen te verlaten, hebben daar steeds op aangedrongen.

Brazilië

Zowel president Donald Trump, die repte van "kung flu", als minister van Buitenlandse Zaken Mike Pompeo heeft gezegd dat het virus mogelijk uit een Chinees laboratorium komt. Peking ontkent dat ten stelligste. Ook vooraanstaande virologen geloven daar niks van.

Mike Ryan, de verantwoordelijke man bij de WHO voor het noodhulpprogramma, wees op Brazilië waar de coronacrisis dag in dag uit het nieuws beheerst. Hij riep de regionale en federale autoriteiten op veel meer samen te werken bij de aanpak van de problemen.

"Brazilië staat nog steeds voor een enorme uitdaging. Daar kan geen twijfel over zijn", aldus Ryan. Hij omschreef de situaties in Noord- en Zuid-Amerika in het algemeen als "moeilijk".

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.