Niemand hoeft straks tussen de lakens een akte te tekenen, maar alleen ’Ja’ zou in bed ’Ja’ moeten betekenen | Commentaar

GerBen van ’t Hek

Ben je bijna op het hoogtepunt van een romantische avond, moet je eerst een overeenkomst-tot-seks tekenen in drievoud. Verdraaid lastig bij kaarslicht en met een half uitgetrokken trui. Ja ja, het is makkelijk grappen maken als het gaat om de invoering van nieuwe zedenwetgeving. Maar wie denkt dat het louter symboolwetgeving betreft, zit er mijlenver naast.

Het is namelijk de hoogste tijd dat Nederland de wetgeving omtrent onvrijwillige seks aanpast zoals landen als Zweden en Spanje al veel eerder deden. Waar in de huidige Nederlandse wet pas sprake is van verkrachting wanneer er dwang en, of geweld aan te pas komt, moet het straks ook strafbaar worden als er sprake is van seks zonder iemands uitdrukkelijke instemming. Ook wanneer het er niet per se wild en gewelddadig aan toegaat dus.

De cijfers liegen er immers niet om. Uit een onderzoek van Amnesty International in Nederland blijkt dat een op de vijf volwassen vrouwen de ervaring kent dat iemand zonder instemming haar lichaam binnendrong. Uit hetzelfde onderzoek: een op de vijf jonge mannen (16 tot 35 jaar) vindt dat het geen verkrachting is wanneer een vrouw niet nadrukkelijk nee heeft gezegd of duidelijk heeft tegengestribbeld.

Dan gaat er duidelijk iets niet goed. Hard nodig dus die nieuwe wet. En natuurlijk hoeft niemand straks in opgewonden staat een notariële akte te tekenen, maar dat ’Géén Nee’ absoluut niet hetzelfde is als expliciete instemming, moet straks voor iedereen helder zijn.

En die makkelijke grappen? Vooral blijven maken, ze dragen alleen maar bij aan het besef dat alleen ’Ja’ in bed ’Ja’ betekent.

Meer nieuws uit Opinie-Column

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.