China pareert kritiek op nieuwe veiligheidswet voor Hongkong

Peking

China heeft woensdag de internationale kritiek op de nieuwe veiligheidswet voor Hongkong gepareerd door te zeggen dat andere landen zich er niet mee moeten bemoeien.

De internationale gemeenschap, waaronder de Europese Unie, het Verenigd Koninkrijk en Japan, reageerde kritisch en bezorgd op de goedkeuring van de veiligheidswet voor Hongkong door het Chinese Volkscongres. De VS spraken zich later dinsdag kritisch uit.

"Wat is er met jullie aan de hand? Het is jullie zaak niet", reageerde Zhang Xiaoming van het Hongkong- en Macao-bureau van de Chinese Staatsraad. "De landen die nu zeggen dat ze strenge sancties willen opleggen aan Chinese regeringsfunctionarissen. Dat is de logica van bandieten."

Breed overleg

Volgens Zhang is er breed overleg met mensen uit Hongkong geweest over de wet. Hij pareerde de kritiek dat de wet de autonomie van Hongkong zou ondergraven. "Als we dat zouden willen, zijn we in staat om het strafrecht- en procedures en de nationale veiligheidswetten in Hongkong in te voeren. Waarom zouden we dan zo veel moeite doen voor een speciaal op maat gemaakte wet voor Hongkong."

Zhang meldde ook dat verdachten die worden gearresteerd door het speciale veiligheidsbureau in Hongkong op verdenking van het overtreden van de nieuwe wet op het Chinese vasteland zullen worden berecht. Volgens de functionaris valt het veiligheidsbureau onder de Chinese wet en kan van het rechtssysteem van Hongkong niet worden verwacht dat het de wetten van het Chinese vasteland implementeert.

Taiwan heeft ondertussen laten weten dat het een kantoor opent dat mensen in Hongkong gaat helpen om te vluchten, nu China er een nieuwe veiligheidswet heeft ingevoerd. Een minister van Taiwan zei dat ze vrijheid en democratie in Hongkong zullen blijven steunen. President Tsai Ing-wen was in mei de eerste regeringsleider die vroeg voor maatregelen om de inwoners van Hongkong te helpen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.