Grootste zeesluis ter wereld bij IJmuiden wordt mogelijk vernoemd naar gebarentolk Irma: ’Zij verbindt, net als een sluis’

De nieuwe zeesluis in aanbouw.© Archieffoto

ANP
VELSEN

De grootste zeesluis ter wereld wordt misschien wel vernoemd naar de gebarentolk Irma Sluis. De gemeente Velsen en Rijkswaterstaat hebben Nederlanders gevraagd om mee te denken over de naam voor het enorme bouwwerk. Onder de bijna vijfhonderd suggesties die nu zijn ontvangen, wordt de naam Irma Sluis "opvallend vaak genoemd", laat een woordvoerder van de gemeente weten.

Ook op sociale media lijkt een flinke lobby losgebarsten om de naam boven aan de lijst te krijgen. "Zij maakt net als een sluis verbinding", wordt als belangrijk argument voor de mogelijke naamgeving genoemd.

Lees ook: Hoe moet de nieuwe zeesluis gaan heten? Bijna alles mag, behalve scheldwoorden

en: Irma Sluis, Máxima, Vissering of toch maar Sluis van Bijleg. De namen voor de nieuwe sluis bij IJmuiden stromen binnen

De Haagse gebarentolk kreeg in korte tijd landelijke bekendheid omdat zij premier Mark Rutte bijstond tijdens zijn coronapersconferenties. De Drentse band Mooi Wark wijdde zelfs een lied aan haar. Sluis zelf liet in haar schaarse interviews weten dat ze niet zit te wachten op alle aandacht die haar werk voor de premier met zich meebracht. "Het was toeval dat ik op de persconferenties werd gezet, dat was alleen omdat ik in Den Haag woon", wuifde zij alle lof weg.

De gemeente Velsen laat weten dat een andere naam die veel voorkomt tussen de inzendingen Sluisje McSluisface is. Dit is een knipoog naar Boaty McBoatface, de naam die een peperdure, hypermoderne Britse onderzeeboot kreeg nadat de Britse regering burgers vroeg mee te denken over een nieuwe naam.

De inzendingstermijn sluit op 4 augustus. Daarna stelt de naamgevingscommissie een lijst met maximaal honderd mogelijkheden samen, die wordt voorgelegd aan het bewonersoverleg. Uiteindelijk blijven er vijf namen over waar het college van burgemeester en wethouders van Velsen een keuze uit maakt. De grootste zeesluis ter wereld wordt 500 meter lang, 70 meter breed en 18 meter diep. De eerste schepen moeten begin 2022 gebruik gaan maken van de doorgang.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.