Een bergetappe zonder winnaar. Waarom Lance Armstrong zijn oude soigneur een alcoholiste en een hoer noemde

Het zijn gitzwarte bladzijden in de geschiedenis van de Tour de France. De zeven zeges van Lance Armstrong. Of de voormalige zeges van de Amerikaan van de firma List & Bedrog. Want na zijn ontmaskering zijn alle successen uit de boeken gehaald. Zo ook de etappezege in 2004 naar het bergdorp Villard-de-Lans.

In de Tour van 2004 wilde Armstrong geschiedenis schrijven?

Hij wilde als eerste renner zes keer de Ronde van Frankrijk winnen. Het liefst op de manier van zijn grote voorbeeld, Eddy Merckx. Armstrong had in het verleden nog wel eens een cadeautje gegeven, maar in 2004 fietste hij als een kannibaal in de rondte in Frankrijk.

Daarom won-ie ook de rit naar Villard-de-Lans?

Armstrong had met zijn team al de ploegentijdrit gewonnen en was tevens de sterkste in de bergetappe naar Plateau de Beille in de Pyreneeën. In de Alpen hield Armstrong helemaal huis. hij ’won’ ook nog in L’Alpe d’Huez (klimtijdrit), Le Grand-Bornand en Besançon (tijdrit). Dat zijn 6 van de 21 ritten.

Stak er nog meer achter die geldingsdrang?

Zeker, in 2004 werd Armstrong voor het eerst geconfronteerd met zijn ’vermeende’ dopinggebruik. De Ierse journalist David Walsh van The Sunday Times had samen de Fransman Pierre Ballester het boek ’L.A. Confidential’ geschreven. Daarin vertelde soigneur Emma O’Reilly dat ze clandestiene tripjes moest maken om doping op te halen voor haar kopman.

Het zit in Armstrongs karakter om keihard terug te slaan?

Inderdaad, ook al hadden ze achteraf helemaal gelijk, het bracht de recordreeks van de Amerikaan in gevaar. Dus de arme Emma O’Reilly moest zwart gemaakt worden. Hij noemde haar een alcoholiste en een hoer. Walsh, Ballester en hun werkgever werden bestookt met allemaal rechtszaken en uiteindelijk trof The Sunday Times een schikking met Armstrong.

Maar het was het begin van het einde?

Ja, het net sloot zich langzaam, helemaal toen oud-ploeggenoten ook uit de school gingen klappen. In 2006 vertelden Frankie en Betsy Andreu dat Armstrong in 1996 al gezegd had doping te gebruiken. In 2010 deed Floyd Landis zijn verhaal en een jaar later Tyler Hamilton. Eind 2012 raakte Armstrong al zijn zeges in de Tour kwijt, een gapend gat in de wielergeschiedenis.

Kees van Dalsem

Meer nieuws uit Sport