Dit jaar geen muziekfestival Meerlive in Hoofddorp: ’Megafeest met zo veel enthousiast publiek niet verantwoord’ (update)

Feest bij een eerdere editie van Meerlive.
© Archieffoto United Photos
Hoofddorp

Muziekfestival Meerlive gaat dit jaar niet door. De organisatie heeft een streep gezet door het evenement, dat gepland stond voor donderdag 3 tot en met zondag 6 september.

Met de Raad van Advies is ze na lang beraad tot deze beslissing gekomen. ,,We hebben met z’n achten samen unaniem dit besluit genomen’’, vertelt mede-organisator Martin Langeveld. ,,We zijn niet over één nacht ijs gegaan, hebben het uitgebreid besproken.’’

Vijf alternatieve manieren voor een coronaproof Meerlive werden onder de loep genomen. Van zitplaatsen, het hele evenement streamen tot optredens met maximaal honderd bezoekers. ,,Het zou allemaal geforceerd zijn’’, zegt Langeveld. Een optreden van Wolter Kroes waarbij iedereen moet blijven zitten en niet mee mag zingen; hij zag het niet voor zich. Ook een gestreamde editie was geen optie. Langeveld ziet de muziekliefhebbers niet massaal achter hun laptop kruipen voor het festival. ,,Alles wat je doet, is niet goed genoeg.’’

Ook de gezondheidsrisico’s voor het publiek en vrijwilligers zijn te groot, omdat de voorwaarden gewoonweg niet te handhaven zijn, vindt de organisatie. ,,We willen niet de kans lopen op een mini-uitbarsting’’, zegt Langeveld.

,,Als het publiek net zo enthousiast is als de vorige jaren, dan kunnen we concluderen dat een megafeest met zo veel publiek niet verantwoord is. Wij willen van Meerlive het leukste, tofste en gezelligste feest van het jaar maken, met de restricties van dit moment, weten wij dat Meerlive niet het feest gaat zijn waar wij met zijn allen naar uit kijken’’, realiseren de organisatoren zich.

Meerlive trekt jaarlijks vier avonden lang duizenden muziekliefhebbers naar het centrum van Hoofddorp. Op de zaterdag na zijn alle optredens gratis te bezoeken. Dit jaar zou de 21e editie zijn. Wolter Kroes en TOF! Partyband zijn al vanaf het prille begin aanwezig. Tijdens de zondagmiddag, met traditioneel veel Nederlandstalige muziek, worden heel wat polonaises gelopen en wordt flink meegezongen.

Het schrappen van Meerlive is een financiële strop voor de organisatie, omdat veel van de kosten doorlopen, zoals die voor het kantoor, de telefoons en verzekeringen. Ook heeft een deel van de 240 Meerlive-sponsors het moeilijk.

Ondanks alle malheur is de datum voor Meerlive in 2021 al geprikt. De organisatie hoopt op een vol plein van 2 tot en met 5 september.

Wolter Kroes stond tijdens alle afgelopen twintig edities op het Meerlive-podium.
© Archieffoto United Photos

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.