Democraten boos om decreet Trump over economische steun

De Democraten hebben hard uitgehaald naar de Amerikaanse president Donald Trump vanwege zijn presidentieel bevel om de Amerikaanse economie te stimuleren. Ze noemen het decreet van Trump ongrondwettelijk en roepen hem op om naar het Congres te komen met een plan voor een breed gedragen stimuleringspakket.

Nancy Pelosi, de Democratische voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, zei dat de decreten van Trump er niet in zullen slagen om de economie, die de grootste neergang sinds de Tweede Wereldoorlog heeft, op gang te krijgen.

Trump heeft te maken met de bevoegdheid van het Congres om begrotingen en overheidsuitgaven goed en af te keuren. De Republikeinse partij van Trump en de Democraten slaagden er tot nu toe niet in om tot een akkoord voor een steunpakket te komen.

Veelvoud

Minister van Financiën Steven Mnuchin wil niet meer dan 1 biljoen dollar in de economie steken. De Democraten willen een veelvoud daarvan, vooral om mensen met lagere inkomens te steunen. Trump wil graag een belastingverlaging doorvoeren voor werkenden en een beperkte werkloosheidsuitkering, de Democraten zijn daar fel tegen en willen daarnaast dat de ww-uitkering op 600 dollar per week blijft.

De kritiek op Trump komt ook vanuit eigen gelederen. De Republikeinse senator Ben Sasse zei op ongewoon harde toon dat Trump met zijn decreten de grondwet schendt. "President Trump heeft niet de bevoegdheid om unilateraal de belastingwet te veranderen. Die macht behoort volgens de wet toe aan het Amerikaanse volk met hun vertegenwoordigers in het Amerikaanse Congres," schreef de vertegenwoordiger van de staat Nebraska.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.