Ajax wint in lege Arena oefenwedstrijd tegen zwak RKC. Trainer Erik ten Hag: ’Duel biedt perspectief’. De Braziliaanse spits Antony toont pingelend, versnellend, maar vooral in de combinatie aan een publiekslieveling te kunnen worden [video]

De Braziliaanse spits Antony debuteert met twee treffers voor Ajax.
© Foto ANP/Olaf Kraak
De Braziliaanse spits Antony scoort twee keer in zijn debuut voor Ajax.
© Foto ANP/Olaf Kraak
1/2
Amsterdam

De spelers van Ajax hebben de maandenlange voetballoze periode vanwege de coronacrisis goed doorstaan. „Deze wedstrijd biedt perspectief”, zei Erik ten Hag na het eerste oefenduel, waarin RKC vele maten te klein was (6-1), Antony met twee treffers een droomdebuut kende en de verloren zoon Maarten Stekelenburg na negen jaar weer in de armen werd gesloten. In de Johan Cruijff Arena vielen tien zaken op.

Sfeerloos

Op het parkeerdek zei Arena-directeur Henk Markerink blij te zijn dát er weer werd gevoetbald. Maar dat er tegen RKC nog geen publiek bij was, vond hij jammer. Donderdag tegen FC Utrecht mogen er 4.500 Ajax-fans aanwezig zijn en dat is volgens hem een opmaat naar een nog iets voller stadion. „Het streven is om binnen de anderhalvemetermaatschappij uiteindelijk 14.000 fans te kunnen verwelkomen”, aldus Markerink. Gelukkig maar, want tijdens Ajax-RKC was de sfeer troosteloos.

Publiekslieveling

Antony, de Braziliaanse miljoenenaankoop van Ajax, begon op de reservebank, maar had in de tweede helft slechts zestien minuten nodig om – op aangeven van Huntelaar en tot vreugde van toeschouwer David Neres – zijn eerste treffer in Amsterdamse dienst aan te tekenen.

Nicolas Tagliafico stelde de nieuwkomer in de slotfase in staat nogmaals te scoren. Hoewel Antony (te) weinig in het spel werd betrokken, toonde hij pingelend, versnellend, maar vooral in de combinatie aan een publiekslieveling te kunnen worden.

Afwezigen

Op het wedstrijdformulier ontbraken bij Ajax naast Neres nog de namen van keeper André Onana, Sergiño Dest en Mohammed Kudus. Onana heeft lichte enkelklachten, maar is nagenoeg weer fit. Dat laatste geldt ook voor de rechtsback, die vrijdag op de training een tik op zijn voet had gekregen. Bij Kudus is het papierwerk nog niet in orde.

Stekelenburg

Door de ’zekere’ 1-1 van Mario Bilate uit zijn doel te ranselen, liet Stekelenburg zien dat Ajax op dit moment twee topkeepers in huis heeft. Vorig seizoen liep het elftal van Erik ten Hag bij FC Groningen en Getafe direct averij op als Onana niet van de partij was. Overigens zal Stekelenburg wel balen van de Waalwijkse tegentreffer, want bij de kopbal van Teun van Grunsven zat hij lelijk mis.

Rechts centraal

Na het oefenpotje met RKC zei Perr Schuurs blij te zijn met het vertrouwen dat de clubleiding in hem stelt door geen vervanger voor Joël Veltman te halen. De Limburger heeft alles om de vaste rechter centrale verdediger van Ajax te worden, maar de vele fouten die hij vorig seizoen maakte, moeten eruit.

Tegen RKC zag het er verdedigend een aantal keren weer niet goed uit. Jurriën Timber liet in de tweede helft met zijn flair zien de concurrentiestrijd met Schuurs aan te willen gaan. Al verslikte die zich in de slotfase ook in zijn tegenstander.

Onbetwiste leider

Daley Blind liet de eerste helft zien wie de onbetwiste leider van dit Ajax is. Het kind van de club en tweede aanvoerder kende voor de coronabreak toen hij geforceerd terugkwam van hartproblemen een moeizame periode, maar oogde tegen RKC – net als eerste captain Dusan Tadic overigens – als herboren. Heersend in de defensie en strooiend met (cross)passes haalde hij in de eerste de beste oefenwedstrijd al een bijzonder hoog niveau.

RKC

Het goede spel van Blind en een aantal andere Ajax-spelers, onder wie Ryan Gravenberch, Lisandro Martinez, Tagliafico, Jurgen Ekkelenkamp en Tadic, moet in het juiste perspectief worden geplaatst. De tegenstand van RKC was minimaal. Het elftal van Fred Grim bleef dankzij het stopzetten van de competitie in de eredivisie.

Als er geen kwaliteitsimpuls komt en geen verbetering optreedt, lijkt alleen een tweede coronagolf de Brabanders te kunnen behoeden voor degradatie. Waarbij aangetekend dat Grim vooraf al zei dat zijn selectie fysiek eigenlijk helemaal niet klaar was voor de confrontatie in de Arena. Gregory van der Wiel zal zijn geschrokken van zijn mogelijke nieuwe club.

Marin matig

Het zal Marc Overmars pijn doen. Maar het lijkt raadzaam zijn verlies op Razvan Marin te nemen. De Roemeen kwam op voorspraak van Ten Hag, die hem in de Champions League-voorrondes van 2018 tegen Standard Luik twee keer vlak voor zijn neus had zien voetballen.

Van de 12,5 miljoen euro die Ajax betaalde, krijgt het waarschijnlijk maar een klein gedeelte terug. Marin was tegen RKC kleurloos en houdt de doorstroming tegen van jeugdspelers. Ook Edson Alvarez viel niet mee. De Mexicaan werd gehaald als vervanger van Matthijs de Ligt, maar verzuipt voorlopig op het middenveld.

Huntelaar gretig

Lassina Traoré lijkt op dit moment de eerste spits van Ajax en deed het voor rust naar behoren. Dat de bonkige aanvaller de komende maanden zo scherp als een mes moet zijn, maakte Klaas-Jan Huntelaar hem evenwel duidelijk. In de 45 minuten speeltijd die de routinier kreeg, pijnigde hij RKC met twee treffers en een assist.

Titel

Ajax heeft ondanks het vertrek van smaakmaker Hakim Ziyech titelmateriaal. Met deze selectie moéten de Amsterdammers voor niets minder dan de 35e landstitel gaan. Dat geldt zelfs als Tagliafico vertrekt (en er een andere linksback wordt aangetrokken). Trekken ook Donny van de Beek en André Onana voor 6 oktober de deur achter zich dicht, dan zijn voltreffers op de transfermarkt vereist.

Meer nieuws uit Ajax

Meest gelezen