Premium

Afghaans ’spierballen-ijs’ met geheel eigen smaak is uitsluitend verkrijgbaar op de Beverwijkse Bazaar

Arman en Raofi maken het ijs, Abdul kijkt toe.
© Foto Heleen Vink
Beverwijk

Wat zou het mooi zijn als men ooit bij het horen van het woord Afghanistan alleen denkt aan Afghaans ijs. Het ambachtelijk bereidde ijs verdient het. Vooralsnog is het in Nederland alleen op De Bazaar te krijgen.

Het is een mooi gezicht. Twee mannen hangen over een grote ronden ijzeren bak die ze soms lijken te bedienen als een stuur om het vervolgens met kracht omhoog tillen en weer naar beneden te duwen. Rondom de bak zit ijs en wat zout. In de bak het ijs, bereid volgens authentiek Afghaans recept. Door de fysiek pittige handelingen krijgt het ijs een geheel eigen stevige structuur en de makers gespierde bovenarmen. Het ijs wordt geserveerd als een soort uitroepteken (’Een minaret’) in een saus van room en besprenkeld met ’gecrunchte’ pistachenootjes.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.