'Oppositieleidster Wit-Rusland gedwongen te vertrekken'

De Wit-Russische oppositieleidster Svetlana Tichanovskaja ontkent het land te zijn uitgezet naar Litouwen. Dat zei ze in een video op YouTube.

Haar campagneteam had eerder op dinsdag gezegd dat Tichanovskaja door de autoriteiten gedwongen was Wit-Rusland te verlaten, te midden van bloedige protesten tegen de omstreden herverkiezing van president Alexander Loekasjenko.

"Ze werd door de autoriteiten het land uitgezet. Svetlana had geen keus. Vijf minuten voor het vertrek bespraken we nog onze toekomstplannen en ze was zeker niet van plan het land te verlaten", zei haar medewerkster Olga Kovalkova tegen persbureau Reuters.

Maar Tichanovskaja sprak tegen dat ze gedwongen werd haar land te verlaten. Ze zei wel dat de beslissing om te vertrekken erg moeilijk was geweest. "Ik heb een heel moeilijke beslissing genomen. Het is een beslissing die ik absoluut onafhankelijk heb genomen", zei ze in de video.

Ook het staatsgrenscomité van Wit-Rusland had de beschuldigingen ontkend dat de oppositieleidster gedwongen naar Litouwen was overgebracht.

Het campagneteam van Tichanovskaja had haar maandag, de dag na de verkiezingen, urenlang niet kunnen bereiken, maar dinsdagochtend had ze zich bij haar kinderen gevoegd in het naburige Litouwen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.