Rusland verwerft als eerste patent op coronavaccin

Rusland heeft een patent op een eigen vaccin tegen het coronavirus verworven. Rusland is daarmee volgens president Vladimir Poetin de eerste. De nieuwszender Sputnik meldt dat het om een vaccin gaat dat is ontwikkeld door onderzoeksinstituut Gamaleja in samenwerking met onderzoekers van het ministerie van Defensie.

Poetin zei dat ook een dochter van hem het vaccin heeft gehad. Het middel bestaat uit twee onderdelen die los van elkaar moeten worden toegediend. Vanaf 18 juni zijn er proeven gedaan met 38 mensen die allemaal immuun zijn geworden. De Russische leider zei dat hij zijn minister van Gezondheid, Michail Murasjko, heeft gevraagd hem voortdurend op de hoogte te houden. Het vaccin Sputnik-V werkt "redelijk goed" en "vormt een stabiele immuniteit tegen het virus" aldus Poetin. Hij hoopt dat de productie ervan op grote schaal spoedig kan beginnen en veel mensen kunnen worden ingeënt.

Volgens Russische media loopt het project als een trein. In september al zouden mensen die in de gezondheidszorg werken op vrijwillige basis het vaccin Sputnik-V toegediend kunnen krijgen. De grote productie moet aan het begin van het komend jaar beginnen en is in handen van Gamaleja en de grote farmaceutische onderneming Binnopharm. Binnopharm is een onderdeel van het Russische conglomeraat AFK-Sistema. Er zouden 500 miljoen doses per jaar gemaakt kunnen worden en aanvragen voor het vaccin stromen al binnen.

Meer nieuws uit Buitenland

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.