Haarlemse bruggen blijven problemen geven; Waarderbrug en Catharijnebrug voorlopig permanent open voor scheepvaartverkeer

De Buitenrustbrug wordt gekoeld via een gierwagen.
© Foto United Photos/Toussaint Kluiters
Haarlem

Een gierwagen wordt ingezet om de Buitenrustbruggen te koelen tijdens de hittegolf die dezer dagen voor behoorlijk wat problemen zorgt bij de vele bruggen die door de hitte uitzetten en daardoor soms niet meer open gaan.

Na de Schouwbroekerbrug is nu ook de Buitenrustbrug gestremd voor het scheepvaartverkeer. De gemeente blijft de bruggen koelen. Woensdagochtend wordt dan opnieuw de uitzetting van de brug gemeten, meldt een woordvoerder van de gemeente.

,,De verwachting is dat we deze bruggen dan minstens één keer per dag kunnen openen. Zolang de hitte aanhoudt, wordt dit dagelijks herhaald. Het scheepvaartverkeer wordt via de gebruikelijke kanalen op de hoogte gehouden van het tijdstip waarop de bruggen open gaan.’’

De verwachting is dat de Waarderbrug tot in ieder geval donderdag open zal blijven staan. Sluiting is niet meer mogelijk omdat het staal is uitgezet door de hitte.

De Catharijnebrug staat vanwege uitzetting sinds afgelopen weekend ook permanent open voor de scheepvaart. Ook dit duurt naar verwachting in ieder geval tot en met donderdag.

Verfroller

De storing aan de Langebrug (in de volksmond de Verfroller) blijkt nogal hardnekkig. De brug kan wel gedraaid worden, waarbij het openen goed gaat, maar het sluiten van de brug verloopt bijzonder heel traag.

,,We zijn met technisch bureau Strukton druk bezig om de storing op te lossen. Dit betekent dat in ieder geval tot komende vrijdag de Langebrug slechts tweemaal per dag - om 09.45 en 15.15 uur - geopend zal worden’’, aldus de woordvoerder.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.