Slim water besparen tijdens de hittegolf?Stem op onze stelling

IJmond

Water is een schaars goed, zeker in tijden van hittegolven. In grote delen van Midden-Nederland dreigde van de week de waterdruk in de avond zelfs weg te vallen vanwege het watertekort, waarschuwde het drinkwaterbedrijf aldaar.

Je kunt slim omgaan met water. Je kookwater bewaren voor de planten in de tuin? De wc minder vaak doorspoelen kan ook, al is dat wellicht wat extreem of viezig.

Een vaatwasser verbruikt doorgaans minder water dan de afwas met de hand, om maar iets te zeggen: en dat geldt ook voor de wasstraat voor de auto. Sterker: wasstraten hergebruiken het waswater zelfs.

Uit staatjes blijkt dat de landbouw helemaal niet zoveel water verbruikt - in tegenstelling tot wat wel is verondersteld. Wijzelf, en (douchen, zwembadjes in de tuin, om maar iets te noemen) en energiecentrales (koelwater) blijken grootverbruikers.

Drinkwaterbedrijven zouden in plaats van op te roepen je auto niet te wassen, juist korting moeten geven op de wasstraat. Zo voorkom je sproeifestijnen met kostbaar drinkwater en blijft het grondwater op peil, wat weer fijn is voor de boeren en het groen.

Meedoen aan de stelling kan tot vrijdagmiddag 14 augustus.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.