Pont bij Buitenhuis valt stil, Haarlemmermeer beklaagt zich

Pont Buitenhuis.
© Michel van Bergen
Spaarndam

De pont bij Buitenhuis valt regelmatig uit. Haarlemmermeer gaat zich bij Amsterdam beklagen.

Onlangs dobberde de pont enkele uren rond op het Noordzeekanaal, inclusief alle passagiers. De pont vaart tussen Spaarndam (Haarlemmermeer) en Assendelft (Zaanstad).

PvdA’er Bert den Elzen heeft wethouder Marja Ruigrok (VVD) op de gebrekkige pont aangesproken. ,,Vervelend’’, vindt Ruigrok de haperende pont. ,,De ponten die over het Noordzeekanaal varen zijn 85 jaar oud. Als er iets stuk gaat is er niet meteen een reserveonderdeel beschikbaar’’, legt ze uit.

Het Amsterdamse vervoerbedrijf GVB exploiteert de ponten over het kanaal, behalve Buitenhuis ook in Velsen en bij Zaandam.

,,In 2007 is al besloten de ponten te vervangen, maar vervolgens mislukte de aanbesteding’’, aldus Ruigrok. ,,Het goede nieuws is dat er vijf nieuwe elektrische ponten zijn besteld. De eerste wordt in 2021 afgeleverd en vervolgens elk half jaar een volgende.’’

De oude ponten blijven dus voorlopig nog wel even in de vaart. Ruigrok zal aandacht voor de betrouwbaarheid van dit openbaar vervoer vragen bij Amsterdam, net als Velsen en Zaanstad eerder al deden.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.