GGD Kennemerland stopt met deel van bron- en contactonderzoek: coronapatiënten moeten dit vaker zelf gaan doen

© Foto ANP
Haarlem

Mensen die positief zijn getest op het coronavirus krijgen in de regio Kennemerland het verzoek om hun contacten hiervan zelf op de hoogte te brengen. Volgens koepelorganisatie GGD GHOR kan de GGD hiermee worden ontlast. Het gaat ook om de regio’s Amsterdam-Amstelland en Twente. Haaglanden stapte eerder al over naar het zogenoemde risicogestuurde onderzoek.

„Het bron- en contactonderzoek is een intensieve klus. Zo spelen we tijd en capaciteit vrij om per dag meer besmette personen te kunnen bereiken en zicht te kunnen houden op clusters. Het resultaat blijft gelijk: het zo snel mogelijk vinden en informeren van mensen die mogelijk het virus kunnen verspreiden. Het gebeurt ook alleen maar met mensen waarbij het verantwoord is. Dus niet in het geval van clusters of kwetsbare mensen”, aldus een woordvoerster van de GGD. „Het kan ook zijn dat het aantal regio’s nog wordt uitgebreid.”

Volgens de koepelorganisatie was het plan om eind deze maand 1500 bron- en contactonderzoeken te doen, maar afgelopen week werden al 2000 besmettingen geteld, waarbij allemaal bron- en contactonderzoek moet worden uitgevoerd. „Dus blijven de GGD’en werken aan nieuwe en efficiëntere manieren om de doelen van bron- en contactonderzoek te blijven behalen.”

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsman

Ombudsmannen Durk Geertsma & Ed Brouwer springen in de bres voor de consument.