Rob Pijpers stuurt geen spam maar wordt door Ziggo wel geblokkeerd

© Foto Pixabay

Durk Geertsma

Het emailaccount van Rob Pijpers wordt door zijn provider Ziggo geblokkeerd. Uit voorzorg, omdat hij spam zou versturen. Maar dat doet hij helemaal niet.

Hij krijgt een brief dat hij wachtwoorden moet wijzigen. Bij herhaalde spammails wordt zijn account afgesloten. Pijpers snapt niet hoe dit kan. Zijn virusscanner geeft niks aan dat wijst op malware. Maar op zijn verzoek om meer duidelijkheid kan Ziggo geen goed antwoord geven.

Het Team Abuse (misbruik) geeft aan dat er vanwege de privacywetgeving zeer weinig informatie wordt gegeven waarom men geblokkeerd wordt. Terwijl dat wel cruciaal is om het een volgende keer te voorkomen. Alleen met die kennis kan Pijpers wat. Maar het blijft bij deze melding.

We duiken in de kwestie en vragen Ziggo uitleg. Het blokkeren van een account is onderdeel van een geautomatiseerd proces, waarbij een spamfilter bepaalt of een mail als spam gezien wordt. Ziggo: ,,Door strenge wetgeving kunnen wij niet zien of iemand bewust of onbewust spam verstuurt. Denk aan misbruik van een mailaccount bij voorbeeld na een hack of in het geval van phishingmails afkomstig van dat zelfde emailadres.’’

Ziggo duikt in deze zaak. Dan blijkt dat de mails die door het automatische filter van Ziggo als spam werden gezien, dit niet waren. ,,Hij heeft dus geen risico gelopen op afsluiting van het internet.’’ Dat geldt ook voor Herman Gelens, die hetzelfde probleem bij ons aankaart. Hij verstuurt nieuwsbrieven en krijgt eveneens een spammelding. Een e-mailadres met de achtervoeging .no (Noorwegen) blijkt de boosdoener te zijn. Ziggo lost ook dat op.

Het bedrijf laat dat adres terugzetten en adviseert om het probleem voortaan voor te zijn door dit adres niet in de rondzendmail mee te nemen, maar apart te versturen.

Meer informatie vindt u terug op http://bit.ly/OMB_ziggo

Wilt u reageren of heeft u hulp nodig van de Ombudsman? Mail ons!

Meer nieuws uit Ombudsteam

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.