Turnbond: 130 meldingen van grensoverschrijdend gedrag in de afgelopen twee maanden, meer dan 100 beschuldigden

Arnhem

De afgelopen twee maanden zijn er 130 meldingen gedaan van grensoverschrijdend gedrag in de turnsport, aldus de Nederlandse gymnastiekunie (KNGU).

In totaal gaat het over meer dan 100 beschuldigden over een periode van 35 jaar; van 1986 tot 2020. Volgens de KNGU zijn de meeste meldingen van voor 2012.

De turnbond wilde benadrukken dat de term melding niet zoveel betekent als een aangifte. ,,Het wekt de indruk dat er bij een melding altijd aangifte tegen een persoon wordt gedaan, maar dit is niet zo’’, aldus bondsdirecteur Marieke van der Plas. ,,Daarom gebruikt de KNGU voortaan de term ’contact’. Dit contact staat voor een klacht, signaal, ervaring of een vermoeden van grensoverschrijdend gedrag.’’

Wanneer iemand die een melding doet wil dat er verder onderzoek naar de beschuldigde volgt, dan wordt het onafhankelijk Instituut voor Sportrechtspraak (ISR) ingeschakeld. Tot nu toe hebben er 43 doorverwijzingen naar het ISR plaatsgevonden, maakte de bond bekend.

Nico Zijp

Van de turntrainers die bij het topsporttraject zijn betrokken, is op aandringen van het ISR Nico Zijp voorlopig op non-actief gezet. Tegen de hoofdtrainer van Flik-Flak en de coach van Oranje-turnster Tisha Volleman loopt een tuchtrechtelijk onderzoek. Andere trainers van de club uit Den Bosch en trainers van selectieleden van de in Nijmegen neergestreken nationale vrouwenploeg nemen de begeleiding van Volleman over. Ook aan Vincent Wevers is een ’ordemaatregel’ opgelegd, maar de trainer en vader van olympisch kampioene Sanne Wevers, kreeg eerder wel toestemming om in de turnhal terug te keren.

Het onafhankelijke onderzoek naar grensoverschrijdend gedrag, dat op 1 september van start ging, zal overigens meer tijd vergen dan eerder aangegeven. De uitkomsten en aanbevelingen worden pas in het eerste kwartaal van 2021 verwacht.

Het onderzoek werd eind juli aangekondigd, daags voordat deze krant een interview bracht met Gerrit Beltman, waarin de gerenommeerde trainer en oud-bondscoach toegaf turnsters stelselmatig fysiek en geestelijk te hebben mishandeld. Ook tien (oud-)gymnastes, variërend in de leeftijd van 18 tot en met 41 jaar en vijf generaties vertegenwoordigend, getuigden van het schrikbewind waaronder ze van jongs af aan gebukt gingen. Die misstanden deden zich bij zes trainers op diverse locaties voor.

Lees ook:

’Mishandeld en vernederd’: Lees hier de verhalen uit ons turndossier

Meer nieuws uit Sport