Geen ontheffing in Haarlem voor Toneelschuur is volgens Schuur ’misverstand’. Wel al groen licht voor Patronaat, Stadsschouwburg en Philharmonie en De Meerse in Hoofddorp [update]

Toneelschuur krijgt geen ontheffing.© Foto United Photos/Paul Vreeker

Leontien van Engelen
Haarlem

Een grote tegenvaller voor de Toneel- en Filmschuur in Haarlem. De Veiligheidsregio Kennemerland (VRK) geeft de culturele instelling geen ontheffing om meer dan dertig bezoekers te mogen ontvangen. Volgens de Toneel- en Filmschuur berust dit op een misverstand.

Tom Schippers, hoofd marketing, educatie en communicatie, meldt desgevraagd dat er druk overleg gaande is. ,,Het betreft hier een technisch misverstand in de telling van onze stoelcapaciteit. We zijn hierover in overleg en verwachten zo snel mogelijk een definitief uitsluitsel. De huidige programmering gaat op dit moment gewoon door.’’

Zes regionale theaters en concertgebouwen die een zaalcapaciteit hebben van meer dan driehonderd personen, krijgen wel ontheffing op het maximum van dertig bezoekers. De ontheffing geldt tot 19 oktober.

Patronaat en Stadsschouwburg/Philharmonie in Haarlem vallen onder de instellingen die wel een ontheffing krijgen. Dat geldt ook voor Schouwburg de Meerse in Hoofddorp, Stadsschouwburg Velsen in IJmuiden en Kennemer Theater in Beverwijk.

Overige culturele instellingen in de regio zullen zich moeten houden aan de algemene maatregel in de Noodverordening dat zij alleen activiteiten mogen organiseren met een maximum aantal van dertig bezoekers (exclusief personeel), aldus de VRK.

Maximaal 250 bezoekers

De culturele instellingen die ontheffing hebben gekregen, mogen maximaal 250 bezoekers per programma toelaten en moeten er scherp op toezien dat alle bestaande RIVM-richtlijnen in acht worden genomen. „Bij elk besluit dat we als veiligheidsregio Kennemerland nemen”, aldus voorzitter Marianne Schuurmans, „staat de volksgezondheid voorop. Dat geldt ook bij dit besluit. Het aantal besmettingen en de ziekenhuisopnames in de veiligheidsregio loopt snel op. Het bezoek aan de betreffende instellingen moet daarom voor iedereen veilig verlopen.”

De instellingen zijn verplicht te werken met een online kaartverkoopsysteem. Deze verplichting geldt ook voor reserveren, placeren en registratie. Eerder dit jaar hebben de instellingen hun bezoekerscapaciteit al teruggebracht op basis van de anderhalvemeterregel. Ook komen bezoekers gespreid binnen.

Net als verschillende buurregio’s kiest de veiligheidsregio Kennemerland ervoor om de ontheffingen te richten op theaters en concertgebouwen. De zes instellingen krijgen de ontheffing ’omdat ze van groot regionaal belang zijn en een vitale rol spelen voor de culturele infrastructuur’.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.