Politie rolt drugsbende op, negen aanhoudingen

ANP Producties | Bron: ANP

De politie heeft dinsdag tijdens een grote actie negen mensen aangehouden die verdacht worden van betrokkenheid bij grootschalige import van drugs. Ongeveer 250 politiemannen vielen veertien woningen en vijf bedrijfspanden in de regio's Den Haag, Rotterdam en Noord-Holland binnen, maakte de politie zaterdag bekend.

De aangehouden verdachten zijn drie mannen uit Den Haag van 34, 47 en 63 oud, een 40-jarige man uit Voorburg, een 21-jarige inwoner uit Rijnsburg, een 57-jarige man uit Zevenhuizen, een 72-jarige man uit Zoetermeer, een 34-jarige man uit Nieuw-Vennep en een 40-jarige Rotterdammer. Verdere aanhoudingen worden niet uitgesloten.

Uit onderzoek, dat ongeveer 1,5 jaar duurde, zou blijken dat ze als "facilitators" onderdeel uitmaken van een bende die zich onder andere bezighield met de import van ongeveer 4750 kilo cocaïne, 1800 kilo heroïne en bijna 5300 kilo hasj. Daaruit kwam volgens de politie naar voren dat grote geldbedragen gestort werden op rekeningen van bedrijven die invoer van verdovende middelen organiseerden.

In beslaggenomen spullen

De personen bij deze bedrijven regelden ook andere zaken om de invoer mogelijk te maken. Zo werden katvangers, chauffeurs, valse containerzegels, afname en opslag en betalingen van deklading geregeld. Volgens de politie is "een sterke verwevenheid tussen personen uit de onder- en bovenwereld zichtbaar geworden".

Bij de doorzoekingen zijn naast gegevensdragers ook drie vuurwapens, vijf tasers, een lasergraveermachine voor het maken van valse containerzegels, encryptietelefoons, 125.000 euro cash, twee auto’s en twee tabletteermachines in beslag genomen. Op hetzelfde moment doorzocht het Recherche Samenwerkingsteam (RST) van de politie op Curaçao de hotelkamer van een verdachte. Daarbij zijn digitale gegevensdragers gevonden, maar is niemand aangehouden.

De politie kreeg bij de actie ondersteuning van de FIOD, de belastingdienst en Defensie.

Meer nieuws uit Binnenland

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.