Megaoperatie afgerond, 14,5 miljard euro aan goud en bankbiljetten opgeslagen in Haarlemse kluizen

De aankomst van het eerste transport bij het voormalige complex van drukker Joh. Enschedé in Haarlem.© Still uit video Michel van Bergen

Wessel Mekking
Haarlem

De megaklus zit erop. De operatie waarbij tweehonderd ton goud en voorraden bankbiljetten van De Nederlandsche Bank (DNB) naar Haarlem werden verhuisd, is zaterdagmiddag afgerond. In totaal werd voor 14,5 miljard euro aan goudstaven en contant geld vervoerd.

Het vervoer van de goudbaren en de biljetten van het pand van DNB aan het Amsterdamse Frederiksplein naar de voormalige drukkerij van Joh. Enschedé, begon vrijdagavond. Alleen al het goud dat werd vervoerd, is miljarden euro’s waard. Zaterdag reden de laatste volle vrachtwagens onder begeleiding naar de Jan van Krimpenweg in de Waarderpolder. Defensie, de marechaussee en de politie waren betrokken bij de grootscheepse verhuisoperatie.

Bij vertrek in Amsterdam werd vrijdagavond door sommige voorbijgangers geapplaudisseerd voor het bijzondere vervoer. Bij aankomst in de Waarderpolder was het een stuk rustiger. Daar hielden enkele gewapende marechaussees de wacht.

De Nederlandsche Bank maakte vrijdagavond zelf bekend dat het transport was begonnen. DNB deed dat om te voorkomen dat allerlei wilde verhalen de ronde zouden gaan doen over de opvallende stoet, legt een woordvoerder uit.

Het DNB-hoofdkantoor aan het Frederiksplein wordt gerenoveerd. Het goud en de strategische voorraden bankbiljetten die nu in de kluizen aan de Haarlemse Jan van Krimpenweg zijn opgeslagen, keren niet terug naar Amsterdam. Ze worden in de loop van 2023 ondergebracht in het nieuwe DNB Cashcentrum in Zeist.

In de goudkluis van DNB liggen 14.000 baren goud en ongeveer duizend dozen met gouden munten. De waarde ervan bedraagt bijna tien miljard euro. Het goud dat in Haarlem ligt, vormt een derde van de totale goudvoorraad van De Nederlandsche Bank. Een ongeveer net zo groot deel ligt in de kluizen van de Federal Reserve Bank in New York. De overige 38 procent van de goudvoorraad ligt in Engeland en in Canada.

Verbouwing

Koninklijke Joh. Enschede deed de drukkerij in de Waarderpolder in 2018 van de hand. Over de verbouwing van het gebouwencomplex, wil de DNB-woordvoerder geen details geven.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.