Luisterend oor en mooi boeket in plaats van museumbezoek voor Haarlemse ouderen

Mevrouw Horst-Leenhouts krijgt bloemen van Linda Wegman en Fabio Alho van Rotary Haarlem-Oost.© Neel van Erve/In the Picture

Wessel Mekking
Haarlem

Vijftien Haarlemse ouderen zouden vrijdag tijdens de ’Week tegen Eenzaamheid’ een bezoek brengen aan de tentoonstelling ’Allemaal Haarlemmers’ in Museum Haarlem. Door de opgelaaide coronapandemie kon dat niet doorgaan. De leden van Rotary Haarlem-Oost bedachten een alternatief: Ze gingen bij de ouderen langs met een bos bloemen en boden hen een luisterend oor.

Doel van het museumbezoek was niet alleen de senioren een mooi dagje uit bezorgen maar ook aandacht vragen voor de groeiende eenzaamheid onder deze groep. De Rotary Haarlem-Oost werkte daarbij samen met Vier het Leven, een stichting die activiteiten organiseert voor ouderen die liever niet alleen op stap gaan.

,,Door de coronacrisis waren wij de afgelopen maanden gedwongen om ons programma voor ouderen af te gelasten’’, vertelt Anne-Marie Koster, coördinator Vier het Leven Noord-Holland. ,,Net nu wij mondjesmaat, in aangepaste vorm, weer ontspanning konden bieden aan onze gasten, slaat het virus weer toe. Voor veel ouderen betekent dit naast onzekerheid over hun gezondheid dat hiermee de kans op eenzaamheid weer toeneemt. Een zorgelijke ontwikkeling’’, vindt Koster.

Linda Wegman, directeur Vrijwilligerscentrum Haarlem & omgeving (VWC), was initiatiefnemer vanuit de Rotary Haarlem-Oost. ,,Sterke sociale netwerken verminderen de kans op eenzaamheid. Leden van de Rotary lopen minder kans om op latere leeftijd eenzaam te worden’’, weet Wegman. ,,Temeer een reden om vanuit onze club aandacht te vragen voor ouderen die deze netwerken missen. Vandaar het idee van een evenement op 2 oktober en bij het wegvallen ervan een bezoek aan de mensen thuis’’, legt ze uit.

Mevrouw Horst-Leenhouts is blij met de bloemen.© Foto Neel van Erve/In the Picture

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.