Haarlemse Nikita den Boer wint marathon wheelen in Londen en mag naar Spelen: ’Dit had ik totaal niet verwacht, enorm gaaf’

Londen

De Haarlemse rolstoelracer Nikita den Boer heeft zondag de marathon van Londen gewonnen. Een enorme verrassing, ook voor Den Boer zelf.

,,Ik had dit totaal niet verwacht. Het was ook niet mijn plan om voor de overwinning te gaan”, reageerde Den Boer kort na afloop van de marathon.

Het was de eerste overwinning van Den Boer in een grote marathon. Ze eindigde voor de grote favoriete Manuela Schär uit Zwitserland. Schär had de negen voorgaande grote marathons gewonnen. Beide parasporters domineerden de marathon. Ze gingen gelijk op tot de laatste vijf kilometer. Den Boer plaatste een versnelling en daar had de Zwitserse geen antwoord op.

Den Boer kwam als eerste over de finish in een tijd van 1.40.09. Een aanscherping van haar persoonlijke record met liefst twaalf minuten. Schär kwam bijna anderhalve minuut later over de finishlijn.

De tijd was ook onder de Olympische limiet van 1.40. Dat betekent dat de Haarlemse zich geplaatst heeft voor de Paralympische Spelen in Tokio volgend jaar zomer. ,,Het was vooraf om mijn doel om mij te kwalificeren voor de Spelen. Daarvoor moest ik een tijd van minstens 1.40.59 neerzetten of top vier halen. Dat dit alle twee is gelukt is echt enorm gaaf.”

De 29-jarige Den Boer maakte vorige jaar haar debuut op de marathon in Londen. Destijds eindigde ze als achtste op de 42-kilometerafstand.

Meer nieuws uit Sport Regionaal

Meest gelezen