Megavlooienmarkt in Expo Haarlemmermeer toegestaan in coronatijd, evenement met honderden bezoekers tegelijk is ’doorstroomactiviteit’ (update)

Expo Haarlemmermeer bood dit weekeinde onderdak aan een grote rommelmarkt.© Foto Wessel Mekking

Wessel Mekking
Vijfhuizen

Honderden bezoekers die tegelijk in een overdekte hal kuieren langs de kraampjes vol tweedehands koopwaar. In coronatijd misschien een vreemd beeld, maar het gebeurde dit weekeinde in Expo Haarlemmermeer en het was legaal.

Het evenementencomplex in Vijfhuizen bood zaterdag en zondag onderdak aan een Megavlooienmarkt, georganiseerd door Don Events. Sommige inwoners van Haarlemmermeer waren verbaasd over de grote rommelmarkt. ,,Ongekend en buitengewoon ongepast in deze tijd’’, vond een van hen. ,,Totaal niet in lijn met de huidige richtlijnen en regels.’’

Toch mocht de overdekte vlooienmarkt plaatsvinden, vertelt een woordvoerder van Haarlemmermeers burgemeester Marianne Schuurmans. De rommelmarkt voldeed aan de noodverordening. ,,Het is een zogeheten doorstroomactiviteit en markt: mensen staan niet in grote groepen stil, maar zijn in beweging. Onze handhaving heeft vooraf gecontroleerd en controleert ook tijdens de markt of men de regels volgt’’, aldus de woordvoerster zondagmiddag.

Brede paden

Aan het einde van de ochtend bevolkten een paar honderd personen de grote hal. Voor bezoekers gold eenrichtingsverkeer, dat overduidelijk was aangegeven en al voor de in- en uitgang van kracht was. Over extra brede paden werden de koopjesjagers langs de kramen geleid. In de hal was meer dan genoeg ruimte om anderhalve meter afstand te houden. Een enkeling droeg, zoals door Don Events geadviseerd, een mondkapje, maar het overgrote deel deed dat niet.

Dvd’s, lp’s, posters van oude films, kleding, speelgoed, boerenbont, voetbalsjaals en petjes; het was allemaal te koop. ’Kwijlen mag maar niet boven de bakken’, was bij de snoepkraam met grote letters te lezen.

Locatiemanager Frank Duller van Expo Haarlemmermeer vertelde zondagmiddag dat allerlei maatregelen waren getroffen om de rommelmarkt veilig te laten verlopen. Naast het eenrichtingsverkeer en de extra brede gangpaden werd bijvoorbeeld regelmatig omgeroepen dat anderhalve meter afstand moest worden gehouden. Ook liepen medewerkers van de organisatie extra rondjes door de hal om de boel in de gaten te houden. Daarnaast werd een extra hal gebruikt, waardoor de markt ruimer kon worden opgezet. In totaal werd zo’n 18.000 vierkante meter aan vloeroppervlakte gebruikt.

Volgens Duller bevolkten op het drukste moment van het weekend zo’n negenhonderd personen de Expo. Hij sprak van een geslaagd evenement en is ervan overtuigd dat zo’n overdekte megarommelmarkt ook tijdens de coronacrisis op een veilige manier kan worden georganiseerd.

Teststraat

Saillant is dat in een ander deel van het Expo-complex een teststraat zit waar inwoners van Haarlemmermeer zich kunnen laten testen op het coronavirus.

Een inwoonster van Haarlemmermeer die daar zondag met haar dochter voor een coronatest was, schreef een boze mail aan burgemeester Schuurmans. Ze heeft het over een onbegrijpelijke vlooienmarkt. ’We rijden de teststraat in Vijfhuizen uit en nog geen anderhalve meter (!) daarnaast zien we honderden mensen, en met name 60-plussers, boven op elkaar staan zonder mondkapjes. (...) We kunnen onze ogen niet geloven. En mijn inspanningen om mijn kinderen, die student zijn, te blijven overtuigen dat zij zorg moeten dragen voor zwakkeren in de samenleving, wordt hierdoor wel echt met de minuut lastiger. En eerlijk gezegd begrijp ik het volkomen dat zij zich steeds minder gemotiveerd voelen om in te leveren voor deze ‘kwetsbare’ groep’’, aldus de moeder.

,,Kunt u mij en mijn kinderen uitleggen waarom een dergelijke totaal onbelangrijke vlooienmarkt doorgang kan vinden? En waarom zij alle beperkingen moeten naleven ten behoeve van de kwetsbaren in de maatschappij?’’, vraagt ze de burgemeester. ,,Ik heb op deze manier namelijk geen enkel goed argument meer.’’

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.