Raadslid Erik Vermeulen uit fractie van Forza Haarlemmermeer gezet. De partij verkeert al maanden in crisis (update)

Erik Vermeulen.

Erik Vermeulen.

Bart Boele
Hoofddorp

Raadslid Erik Vermeulen is uit de Haarlemmermeerse fractie van Forza gezet, meldt Forza-raadslid Michel van Dijk donderdagavond in een persbericht.

Van Dijk doet dat op een opvallend moment, namelijk tijdens een raadsvergadering waarin Vermeulen namens Forza optrad en het woord voerde. Vermeulen daarover: „Deze avond kreeg ik te horen van wethouder Nobel dat ik uit de partij Forza was gezet. Ik bleek net mijn laatste raadsvergadering als lid van de fractie van Forza gehouden te hebben. Deze beslissing is genomen door de raadsleden Jordy Schaap, Michel van Dijk en de om zeer zwaarwegende reden op non actief gestelde partijleider Paul Meijer. Ik ben het niet eens met de beslissing en leg me er niet bij neer.’’

Volgens Vermeulen zijn raadslid Tjarda Reesink en Juriaan Kos het niet eens met het door Forza genomen besluit. Dat kan op een tweedeling in de partij duiden.

In de persverklaring van Michel van Dijk staat: „Een meerderheid van de fractie heeft daartoe besloten nadat duidelijk is geworden dat met Erik Vermeulen de samenwerkingsproblemen, die al veel langer spelen, binnen de fractie niet opgelost kunnen worden.’’

„De fractie heeft dit moeilijke besluit moeten nemen om een einde te maken aan een impasse binnen de fractie waar niemand gelukkig van werd. De fractie verliest een bevlogen raadslid, maar kan zich nu wel weer met volledige overgave storten op de uitdagingen in de gemeente en het realiseren van de punten uit het verkiezingsprogramma. De positieve weg die Forza heeft ingeslagen het afgelopen 1,5 jaar blijft de overige fractieleden bewandelen en verder uitbouwen”, aldus de verklaring.

In een mail aan Vermeulen stelt Sander Scholts, die elders raadslid voor Forza is en kennelijk te hulp is geroepen: ,,Een meerderheid van de fractie van Forza heeft besloten dat jij met ingang vanaf heden geen deel meer uitmaakt van de fractie van Forza. De voornaamste reden van dit besluit ligt in het gegeven dat er bij Jordy, Michel en Paul geen vertrouwen meer is dat de problemen die met Paul in de fractie zijn ontstaan met jou opgelost kunnen worden. Jullie verschillen teveel van mening over hoe hier mee om gegaan moet worden. Ze hebben er alles aan gedaan om een oplossing te vinden die recht doet aan ieder zijn gevoelens en wensen. Dit is helaas niet gelukt. Jordy, Michel en Paul betreuren dit besluit te meer omdat ze jou juist een heel goed raadslid vinden die veel voor Forza heeft betekend en had kunnen betekenen. Ze danken jou voor jouw inzet en wensen jou veel goeds toe.’’

Forza-oprichter en fractievoorzitter Paul Meijer deed enkele weken geleden onverwacht een stap terug. Hij zou zich, volgens een verklaring van Forza destijds, voorlopig niet actief met de lokale politiek in Haarlemmermeer bemoeien. Volgens Meijer was daarvan geen sprake, maar raadsvergaderingen bezocht hij niet meer.

Het botert al een aantal maanden niet tussen de raadsleden van Forza. Naast Meijer was Vermeulen degene die een uitgesproken mening had over tal van onderwerpen. Forza heeft tot nu toe niet aangegeven of zijn mening niet in overeenstemming was met de rest van de partij.

Een toelichting van Forza is voorlopig niet te verwachten: ’Naar aanleiding van dit persbericht zullen we voorlopig geen nadere mededelingen doen’ is de slotzin van het persbericht over het vertrekt van Vermeulen. Het opzij gezette raadslid wil ook niet op de zaak ingaan.

Het is niet duidelijk of Vermeulen ook opstapt als raadslid. De Haarlemmermeerse lokale partij HAP zette onlangs fractievoorzitter Sophie van de Meeberg uit de partij. Zij besloot haar raadszetel te behouden en sloot zich aan bij D66.

Meer nieuws uit Haarlem

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.