Het is pijnlijk, maar onvermijdelijk: leg de amateurcompetities voorlopig stil | Commentaar

Jeroen Haarsma

Kun je het nog maken sportwedstrijden te houden? Steeds meer clubs antwoorden met nee.

Neem Forwodians uit Voorhout. Die basketbalclub trekt haar hoogste mannen- en vrouwenteam terug uit de competitie. De basketballers zélf namen dit besluit. Ze vinden het niet langer verantwoord competitiewedstrijden te spelen.

Eenzelfde geluid klinkt uit Volendam, waar de plaatselijke RKAV - een van de grootste voetbalverenigingen van het land - de komende twee weken alle wedstrijden schrapt. Er gaat een streep door thuis- en uitwedstrijden. De reden? Volgens het bestuur is een vol sportcomplex onverantwoord, nu het aantal besmettingen in het dorp snel toeneemt.

Niet iedereen zal begrip hebben voor de clubs uit Voorhout en Volendam. Ze mógen immers gewoon spelen... Toch zijn er genoeg andere teams in het land die dit weekend niet in actie komen. Het aantal ploegen dat met coronagevallen kampt, is niet meer bij te houden. De ene na de andere afgelasting druppelt binnen bij de sportbonden.

Dus rijst de vraag: hoe lang kun je dit volhouden? We willen competities waarbij een eerlijk verloop centraal staat. Dat eerlijke verloop verdwijnt. De competities groeien helemaal scheef: de ene ploeg heeft er al een paar wedstrijden opzitten, terwijl de concurrent al drie weken binnenzit. Verder willen we met plezier sporten. Sommige sporters zijn bang om te spelen, maar komen alsnog in actie, omdat niet komen opdagen puntenverlies betekent.

Het is pijnlijk, maar langzaamaan onvermijdelijk: volg Voorhout en Volendam. En leg de amateurcompetities voorlopig stil.

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen