Onderzoekers visserij komen niet aan boord van krappe schepen in verband met de anderhalve meter maatregel

Pieter van Hove
IJmuiden

Medewerkers van het Wageningen Marine Research (WMR), het maritieme onderzoeksinstituut van de universiteit, kunnen vanwege de anderhalve meter maatregel geen onderzoek meer doen aan boord van de krappe vissersschepen.

Dat geldt ook voor de onderzoekers die meer te weten willen komen over zwartvisbestanden als griet en tarbot.

Vandaar dat de vissers partijen van deze vissoorten na elke trek apart houden in het visruim en afzonderlijk neerzetten aan wal. Dat gebeurde onlangs op de Hollandse Visveiling in IJmuiden. Daar meerde de UK 237 aan met onder meer ladingen griet en tarbot. De vissen werden gewogen, opgemeten en gehoorsteentjes (de zogeheten otolieten) werden eruit gesneden om de leeftijd te bepalen. Bij het onderzoek zijn ook de kotters UK 284 en UK 64 betrokken, meldt het vakblad Visserijnieuws.

Ook medewerkers van de Nederlandse Vissersbond en van VisNed doen aan het onderzoek mee. Tarbot en griet zijn belangrijke bijvangstsoorten voor de Nederlandse kottersector. De hoeveelheid gegevens voor bestandsschattingen is echter beperkt. De Nederlandse vissersvloot vangt overigens vrij weinig tarbot en griet.

Meer nieuws uit IJmond

Ombudsteam

Ons Ombudsteam springt in de bres voor de consument.