Op deze dag in 1977 vochten Willem van Hanegem en Johan Neeskens een heroïsch gevecht uit in De Hout, de laatste juichte het laatst

Milo Lambers

In de rubriek Tikkie Terug elke week een wedstrijd die zijn verjaardag viert. Vandaag het Uefacup-duel AZ - FC Barcelona op 19 oktober 1977, op 19 oktober 43 jaar geleden.

De poen van Wastora

Een paar jaar nadat Alkmaar’54 en FC Zaanstreek de handen ineensloegen, lijkt fusieclub AZ’67 ten onder te gaan door geldproblemen. De club wordt in 1972 gered door Cees en Klaas Molenaar, eigenaren van elektronicazaak Wastora. Het blijkt het begin van gouden tijden.

Er wordt door de broers in de jaren daarop flink geïnvesteerd. Willem van Hanegem komt van Feyenoord, goaltjesdief Kees Kist stapt in en uit het hoge noorden wordt Deens international Kristen Nygaard gehaald. In 76/77 resulteert het onder leiding van coach Hans Kraay Sr. in een derde plaats. AZ gaat Europa in.

Nederlandse enclave

In de eerste ronde van de Uefacup halen de Alkmaarders twee keer verwoestend uit: uit bij Red Boys Differdange winnen ze met 0-5, thuis wordt het 11-1. In de tweede ronde wordt AZ gekoppeld aan FC Barcelona. Bij de Catalanen is Rinus Michels de eindverantwoordelijke en op het veld staan de twee Johans: Cruijff en Neeskens. AZ en Barça kennen elkaar bovendien goed. Die zomer kwamen de ploegen elkaar tegen tijdens het Amsterdam 700 Toernooi. AZ won met liefst 4-0. De Spanjaarden hebben iets goed te maken.

Willem tegen Johan

Ondanks dat FC Barcelona niet aan zijn beste seizoensstart ooit bezig is, heeft AZ veel moeite om thuis het spel te maken. De jonge ploeg is onervaren als het aankomt op Europese duels, terwijl de Spaanse selectie bulkt van routine. Op het middenveld wordt een interessant maar snoeihard duel uitgevochten tussen twee iconen van het Nederlandse voetbal van de jaren zeventig. Willem van Hanegem staat tegenover Johan Neeskens. Al vroeg in de wedstrijd onderschept’ De Kromme’ een voor Neeskens bedoelde bal. Daarbij raakt hij ook de knie van Neeskens.

De brancard wordt langs de kant van het veld al gereed gemaakt, maar Neeskens geeft aan dat hij door wil spelen. Even later scoort Van Hanegem vanuit een indirecte vrije trap, het doelpunt wordt geannuleerd omdat de bal direct het doel in zou zijn gegaan. Kort voor rust wordt een kopgoal van Nygaard wel goedgekeurd. Johan Neeskens, die ondanks zijn zere knie uitgroeit tot beste speler van het veld, brengt Barcelona op gelijke hoogte. ’Hollands’ doelpunt verstoort AZ-illusie’ staat er een dag later in de kranten.

Return

Twee weken later staan beide ploegen tegenover elkaar in Camp Nou. Zonder de geschorste Van Hanegem, sleept AZ er een 1-1 uit. Kist is de Alkmaarse doelpuntenmaker. Pas na strafschoppen moet AZ buigen. Barcelona reikt dat seizoen tot de halve finales van de Uefacup. Daarin verliest het van PSV, de latere winnaar.

tikkie terug

In deze rubriek blikken we terug op

een historische sportgebeurtenis die

deze week haar ‘verjaardag’ viert.

Wedstrijd:

AZ ’67 - FC Barcelona

Datum:

19-10-1977

Plaats:

De Hout, Alkmaar

Meer nieuws uit Sport

Meest gelezen